Sprogimas

Lietuvoje minimos 80-osios Holokausto pradžios šalyje metinės

minimosKetvirtadienį minima Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena – tai 80-osios Holokausto pradžios šalyje metinės.

Vilniuje ta proga rengiamos „Atminties kelio“ eitynės, jos prasidės Rūdninkų aikštėje ir baigsis Paneriuose, kur vyks Holokausko aukų pagerbimas.

Jose dalyvaus Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, premjerė Ingrida Šimonytė, kiti Vyriausybės nariai, Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių ambasadoriai, Seimo nariai, Lietuvos žydų bendruomenių nariai.   

Eidami „Atminties keliu“ šias sukaktis pažymės ir daugiau 150 mokyklų visoje Lietuvoje, pranešė Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti. 

„Daugiau nei dešimtmetį vykstanti tradicinė pilietinė iniciatyva „Atminties kelias“ – tai kvietimas visiems geros valios žmonėms, bet pirmiausia mokytojams ir mokiniams, prisiminti Holokausto metu sunaikintas gausias Lietuvos žydų bendruomenes, kartu nueiti į masinių žudynių vietas tais keliais, kuriais žydai buvo varomi į paskutinę savo kelionę. Lietuvoje tokių vietų yra daugiau nei 200“, – teigiama komisijos pranešime.

„Atminties kelio“ dalyviai kviečiami atsinešti akmenėlius su užrašytais Holokausto aukų vardais. Tai ir pagarba žydiškai tradicijai, ir simbolinis aukų įasmeninimas.   

Lietuvos žydų genocido atminimo dienos minėjimas ketvirtadienį vyks ir Kauno IX forto muziejuje.

Čia Holokausto aukų atminimas bus pagerbtas prie masinių žudynių lauko ir monumento nacizmo aukoms atminti.

Kauno Jono Jablonskio gimnazijos mokiniai paskatins prisiminti tragiškus praeities įvykius ir į juos pažvelgti vaikų akimis – gimnazistų lūpose atgis meniškai skaitomi Lietuvos getuose gyvenusių vaikų prisiminimai.

Taip pat minėjimo dalyviai turės galimybę susipažinti su Kauno IX forto muziejaus ir „Kaunas 2022“ planuojamu projektu ,,Ecce homo: tiems, kurie liko“ ir jame dalyvausiančiais menininkais. Vienas iš jų – litvakų kilmės menininkas Bruce'as Clarke'as (Briusas Klarkas). Jo seneliai, kilę iš Kauno, 1930-aisiais sugebėjo emigruoti į Pietų Afriką – po Holokausto Lietuvoje nebuvo rasta jokių kitų gyvų jo šeimos narių.

Menininkas integruoja savo politinį įsipareigojimą ir žmogaus teisių siekimą į vizualiųjų menų tyrimus. Jis įgyvendino daugybę projektų, susijusių su atmintimi, Ruandoje bei kitose šalyse.

Šiemet sueina 80 metų nuo žydų genocido Lietuvoje pradžios. Be to, rugsėjo 23-iąją minima Lietuvos žydų genocido atminimo diena. Tą dieną 1943 metais likviduotas Vilniaus žydų getas.

Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje nužudyta apie 195 tūkst. žydų.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje gyveno apie 208 tūkst. žydų.

Lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode