Sprogimas

Vasario 16-oji – prisiminimų, susikaupimo, džiugesio diena

Vasario 16-ąją, antradienį, mažeikiškiai meile Lietuvai apglėbtais renginiais paminėjo Lietuvos valstybės atkūrimo sukaktį. Mažeikių muziejuje pristatyta Dailės mokyklos mokinių paroda, Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje aukotos šv. Mišios, Nepriklausomybės aikštėje pagerbti kovotojai už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centre įteiktos Mažeikių garbės piliečio regalijos, apdovanoti nominacijų „Už nuopelnus Mažeikių rajonui 2015 metais“ laureatai, o šventę vainikavo įvairių Mažeikių meno kolektyvų ir atlikėjų pasirodymai.

Valstybės atkūrimo diena paminėta ir kaimuose.

Suvienija jėgas

Mažeikių muziejuje vykusios parodos-instaliacijos „Stovėk, kaip stovi laisvė“ idėja – visi lankytojai gali padėti augti muziejaus salėje mokinių „pasodintam“ medžiui, rašyti palinkėjimus, sveikinimus Lietuvai. Jau daugelį metų Lietuvos valstybės atkūrimo dienai muziejininkai ir jaunieji menininkai suvienija jėgas, kad tradiciškai, ne nuobodžiai paminėtų visai Lietuvai brangią šventę.

Džiaugėsi laisva valstybe

„Ši diena sukvietė mus visus pabūti kartu. Man džiugu, kad galime susirinkti, kalbėti lietuviškai, laisvai, nieko nebijodami. Išties, tai diena, kuri pareikalavo didelės drąsos, narsos ir gana stiprių bei ištvermingų vyrų. Noriu padėkoti Dailės mokyklos mokiniams, mokytojams, kurie jau tradiciškai kviečia į darbų parodą, kur rodo savo supratimą apie nepriklausomą Lietuvą“, – sveikinimo žodį tarė Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys ir, kaip ir visi dalyvavusieji, medį papildė dar vienu palinkėjimu.

„Amžinos jaunystės...“

„Kaip tik šią saulėtą Vasario 16-osios dieną labiausiai ir tinka šitie šviesūs, pavasariškų atspindžių kupini paveikslai. Kadangi mes esame Lietuva, mes esame Tėvynė, labiausiai norėčiau palinkėti amžinos jaunystės, kuri taip gerai atsispindi mūsų gražaus, įkvėpto jaunimo kūryboje“, – sakė Mažeikių šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos administratorius kanauninkas Zenonas Degutis.

Sujungia į visumą

Parodą pristatęs Mažeikių dailės mokyklos direktorius Zenonas Steponavičius džiaugėsi, jog jau nebe pirmą kartą galime švęsti atkurtos valstybės šventes: „Smagu būti svečiuose renovuotame muziejuje šią, 58-ąją Valstybės gimimo dieną. Jau 26-tą kartą laisvi švenčiame Atkurtos valstybės šventes, 15-tą kartą mėginame parodyti savo jausmus, gyvenimą, save. Girdime, kas darosi pasaulyje, kaip bebūtų gaila, ne visi yra draugai, todėl kilo mintis, kad reikia susitelkti darbams, mokslams, turime būti maži, tačiau išskirtiniai.“

Pasak Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro mišraus choro „Draugystė“ vadovo Ričardo Grušo, Mažeikiuose senamiestį su naujamiesčiu skiria geležinkelis, o šita paroda tarsi sujungia mus į visumą: „Linkiu jaunajai kartai, po 20-ties metų čia vėl susirinkti, paskaityti užrašytus linkėjimus, norus ir pagalvoti, ar išsipildė.“

Pagerbė kovojusiuosius

Tą pačią dieną Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už Tėvynę, žuvusiuosius dėl laisvės. Po šv. Mišių eisena pasuko į Nepriklausomybės aikštę, kur pagerbti didvyriai, savo patriotiniais darbais žadinusieji laisvės troškimą. „Šioje aikštėje ne tik džiaugiamės, galėdami pabūti kartu, bet taip pat prisimename ir pagerbiame tuos, kurie jau iškeliavo anapilin“, – kalbėjo renginio vedėjas Paulius Mylė, dėkodamas KASP Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės 603-osios Mažeikių pėstininkų kuopos kariams (kuopos vadas Rolandas Litvinas) bei Telšių apskrities Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės Mažeikių I kuopos šauliams (kuopos vadas Pranas Trakinis) už dalyvavimą visuose Valstybės dienos renginiuose.

Iš Nepriklausomybės aikštės iškilminga eisena toliau žygiavo į Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centrą. Ten iki koncerto pradžios mažeikiškiai turėjo galimybę apžiūrėti eksponuojamą parodą „Šiaurės Lietuvos žymiausių asmenybių portretai“.

Apdovanoti nusipelniusieji

Visą dieną trukę įvairūs renginiai ne tik mieste, bet ir visame rajone vainikuoti koncertu. Jo metu Jonui Siminkevičiui įteiktos Mažeikių garbės piliečio regalijos. „Tai įvertinimas visos mūsų Mažeikių bendruomenės, puoselėjant žemaitišką kultūrą, papročius, darbštumą, pareigingumą, meilę savo kraštui, žmonėms. Gyvenant Mažeikiuose malonu žinoti, kad aš esu savas tarp savų“, – dėkojo J. Siminkevičius.

Taip pat iš viso apdovanoti 12 nominacijų „Už nuopelnus Mažeikių rajonui 2015 metais“ laureatai:

Mažeikių choreografijos mokyklos bendruomenė – Mažeikių rajono savivaldybės nominacija „2015 m. kultūros ambasadoriai“;

Sofija Butkienė, Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Tirkšlių seniūnijos Pievėnų kapinių prižiūrėtoja, – Mažeikių rajono savivaldybės nominacija „2015 m. istorinės atminties saugotojas“;

Raimonda ir Vytautas Ramanauskai, Mažeikių muziejaus darbuotojai, – Mažeikių rajono savivaldybės nominacija „2015 m. etnokultūros puoselėtojai“;

Vygantas Petrauskas, Mažeikių sporto mokyklos pagalbinis darbininkas, – Mažeikių rajono savivaldybės nominacija „2015 m. auksarankis meistras“;

Nina Skibickaja, ilgametė Mažeikių „Jaunystės“ pagrindinės mokyklos direktorė, – Mažeikių rajono savivaldybės nominacija „2015 m. tautinės santarvės įprasmintojas“;

Vitalijus Baltutis, Viekšnių gimnazijos dailės, technologijų mokytojas, Viekšnių Vinco Deniušio meno mokyklos skulptūros, keramikos, dailėtyros mokytojas, – Mažeikių rajono savivaldybės nominacija „2015 m. kultūrinių iniciatyvų įgyvendintojas“;

Jūratė ir Kęstutis Šiauliai, Ukrinų kaimo kultūrinio gyvenimo iniciatoriai, organizatoriai, puoselėtojai, – Mažeikių rajono savivaldybės nominacija „2015 m. kaimo šviesuoliai“;

Virginijus Januševičius, Pavasario pagrindinės mokyklos pradinių klasių kūno kultūros mokytojas, – Mažeikių rajono savivaldybės nominacija „2015 m. sporto šviesulys“;

Vita Domarkienė, Sedos bendruomenės pirmininkė, – Mažeikių rajono savivaldybės nominacija „2015 m. bendruomenės siela“;

Alma ir Darius Kaubriai, ūkininkai, konkurso „Metų ūkis 2015“ nugalėtojai – Mažeikių rajono savivaldybės nominacija „2015 m. ūkininkai“;

Eduardas Buta, „Meistarnės“ savininkas, pelnęs Mažeikių rajono savivaldybės nominaciją „2015 m. žemaitiškumo skleidėjas“, ir Dainius Jasas – Mažeikių rajono savivaldybės nominaciją „2015 m. gelbėtojas“. Jiems apdovanojimai bus įteikti vėliau.

Koncertas

Koncerte šventinę nuotaiką dovanojo pučiamųjų instrumentų orkestras „Mažeikių dūdoriai“, Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro folkloro ansamblis „Alksna“, Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro mišrus choras „Draugystė“, Vytauto Klovos muzikos mokyklos jaunučių choras, lopšelio-darželio „Eglutė“ auklėtinė Vesta Vaičiūtė, vokalinė studija „Lietutis“, modernaus šokio ansamblis „Niuansas“, šokių studija „Ritmas“, šokių studija „Saulė“, Gabijos gimnazijos šokių kolektyvas „Džesi“, vaikų ir jaunimo tautinių šokių ansamblis „Kauškutis“, vyresnio amžiaus žmonių šokių kolektyvas „Jurginėlis“, kantri šokių kolektyvas „Ciongas“, dainininkai Vita ir Marius Petrauskas. Taip pat koncertavo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistas Mindaugas Gylys.

Du renginiai

Sedoje renginiai, skirti Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti, prasidėjo dar gerokai prieš šią datą. Vasario 12-ąją į A. Baranausko aikštę nuo Sedos kultūros centro gražia eisena žygiavo Sedos Vytauto Mačernio gimnazijos moksleiviai, vaikų darželio auklėtiniai ir miestelio gyventojai. Aikštėje jie visi vieningai dainavo patriotines ir lietuvių liaudies dainas, kalbėjo apie Lietuvos nepriklausomybę.

Tikrąją Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – Vasario 16-ąją – Sedos kultūros centre vyko gražus ir prasmingas minėjimas, kurį, deklamuodamas eiles apie Tėvynę, vedė Gediminas Jokubauskas.

Po nuskambėjusio Lietuvos himno žodį tarė Sedos seniūnijos seniūnas Algirdas Grinkevičius. Jis pasveikino visus susirinkusius su gražia švente, palinkėjo geros nuotaikos ir į sceną pakvietė Sedos bendruomemės pirmininkę Vitą Domarkienę, kuriai tą pačią dieną Mažeikių kultūros centre buvo įteikta nominacija „2015 m. bendruomenės siela“. V. Domarkienė jau keletą metų vadovauja Sedos bendruomenei. Tai veikli ir darbšti moteris, kurios iniciatyva miestelyje vyksta daug renginių, rašomi įvairūs projektai, užsiimama labdaringa veikla ir panašiai. Per minėjimą Sedos kultūros centre V. Domarkienę rožių puokštėmis apdovanojo Sedos semiūnas ir Sedos kultūros centro šokių kolektyvo „Mitrulis“ vadovė Vaida Danauskienė.

Renginio vedėjas pasveikino sediškius, gimusius vasario 16-ąją: A. Grinkevičių, Algimantą Mockų ir Genoveitą Gricienę. Mažeikių dekanato dekanas, Sedos parapijos klebonas Modestas Ramanauskas visus nuoširdžiai pasveikino su šia švente ir pažymėjo, kad Dievas daro stebuklus, nes trokšta, kad mes gyventume laimingi ir laisvi. Klebonas palinkėjo visiems geros nuotaikos ir gražiai atšvęsti Valstybės dieną.

Meninių kolektyvų pasirodymus pradėjo jaunimas: Vytauto Mačernio gimnazijos dainų studija „Vizija“, vaikų ir vaikų bei jaunimo folkloro ansambliai „Cyrolioka“ bei „Rėmoliokaa“ ir energija trykštanti kaimo kapela „Linksmuolė“. Liaudiškus kūrinius atlikusį jaunimą pakeitė šiuolaikiškesnę muziką grojanti Sedos kultūros centro jaunimo grupė „Antena“. Už jaunuosius atlikėjus nė kiek ne prasčiau pasirodė ir šiek tiek vyresni: Sedos kultūros centro šokių kolektyvo „Mitrulis“ moterų grupė, savo narių sudėtį ir sceninį įvaizdį šiek tiek pakeitę jausmingieji „Sedos romansai“ ir pagaliau senieji „Rėmolee“ iš savo neišsenkančios dainų skrynios padovanojo keletą dainų bei šokių.

Buvo šiame minėjime ir naujiena: scenoje pirmą kartą pasirodė naujas Sedos kultūros centro šokių kolektyvas, kuris, pasak jo vadovės V. Danauskienės, dar neturi pavadinimo, nes gyvuoja tik apie mėnesį. „Kolektyvą sudaro trys sutuoktinių poros, o šis pasirodymas buvo pirmasis. Šokėjai labai atsakingi ir darbštūs, todėl ateityje planuojame šokti įvairaus temperamento šokius“, – sakė vadovė.

Minėjimo pabaigoje tradiciškai pačius linksmiausius ir geriausius kūrinius pagrojo pučiamųjų orkestras „Griaustinis“, o jo vadovas Kęstutis Dvaržeckis linkėjo visiems geros nuotaikos, taip pat pasilinksminti kartu su orkestru.

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Valerija KVEDARAITĖ

E. ŠNEIDEAITYTĖS ir Gintauto GRIŠKĖNO, Gajutės ABELKIENĖS nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode