Parama dėkojame




Sprogimas

Svarbiausi antradienio įvykiai

antBNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

NT rinka. Lietuvos bankas pasiūlė nuo kitų metų pradžios nuo 15 iki 30 proc. didinti pradinį įnašą skolinantis antram būstui, o nuo kitų metų liepos kredito davėjams taikyti papildomą 2 proc. kapitalo rezervą būsto paskolų portfeliui. Tokiomis priemonėmis siekiama suvaldyti kaistančią nekilnojamojo turto rinką. NT vystytojai sprendimus vadina pavėluotais ir pertekliniais, bankai teigia, kad papildomas rezervas būsto paskoloms gali didinti jų palūkanas.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 1225 nauji COVID-19 atvejai, mirė 11 žmonių, 2856 žmonės paskiepyti pirmąja vakcinos doze. Ligoninėse šiuo metu gydomi 1162 žmonės.

* Praėjusią savaitę fiksuota trečdaliu daugiau protrūkių nei savaite prieš tai, daugiausia – ugdymo įstaigose. „Jau dešimt savaičių iš eilės fiksuojame protrūkių kreivės kilimą ir, vertinant absoliučiais skaičiais, esame maždaug žiemos mėnesių lygyje“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vadovė Giedrė Aleksienė.

* Premjerė Ingrida Šimonytė pranešė, kad Vyriausybė galbūt jau šį trečiadienį svarstys grąžinti privalomą kaukių dėvėjimą uždarose patalpose. Pasak jos, tam neprireiks skelbti karantino, pakaks dabar galiojančios ekstremalios situacijos.

* Rusija užregistravo iki šiol didžiausią mirties nuo COVID-19 atvejų skaičių per parą – 852.

* Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas pasiskiepijo pastiprinamąja vakcinos nuo COVID-19 doze.

Migrantų krizė:

* Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė susitiko su Danijos migracijos ministru. Ji teigė, kad ši šalis palaiko Lietuvos siekį finansuoti fizinį barjerą iš ES lėšų. A. Bilotaitė taip pat patvirtino, jog Lietuva sieks ES migracijos taisyklėse leisti migrantų apgręžimą esant ekstremaliai situacijai.

* Sostinės Naujininkų mikrorajone šią savaitę apgyvendinta 80 migrantų, planuojama čia įkurdinti dar 200, daugiausia – šeimų su vaikais.

Streikas. Vilniaus viešojo transporto profesinė sąjunga inicijuoja balsavimą dėl streiko – darbuotojams pritarus, įspėjamieji dviejų valandų streikai planuojami spalio 21 ir 22 dienomis anksti ryte. 

Energijos kainos. Premjerė pranešė, kad Vyriausybė netrukus pasiūlys priemones, kaip amortizuoti smarkiai augančias dujų, elektros ir šildymo kainas gyventojams. Tarp svarstymų – elektros rinkos liberalizavimo terminų atidėjimas. 

Cvirkos skveras. Paveldosaugininkai įtraukė sostinės Petro Cvirkos skverą į saugomų vertybių registrą. Kultūros ministras Simonas Kairys sako, kad šis sprendimas turėtų nuraminti dalį visuomenės, kuri tikisi, kad nukėlus P. Cvirkos paminklą ši erdvė toliau liks skirta visuomenės poreikiams.

Atlikėjo teismas. JAV ritmenbliuzo superžvaigdė R. Kelly nuteistas už vadovavimą ne vieną dešimtmetį veikusiai lytinio išnaudojimo schemai. Prisiekusieji pripažino atlikėją kaltu dėl sistemingo moterų ir paauglių verbavimo ir rengimo seksui, taip pat žiauraus jų išnaudojimo. Už tai gresia bausmė iki gyvos galvos, ji bus paskirta vėliau.

Lenkijos atsitraukimas. Trys Lenkijos regionai atšaukė savo deklaruotą „zonų be LGBT ideologijos“ statusą. Toks žingsnis žengtas Europos Sąjungai pradėjus teisinius veiksmus ir pagrasinus sustabdyti finansavimą.

Tyrimas dėl Navalno. Rusijos tyrėjai pranešė pradėję naują ekstremizmo tyrimą prieš įkalintą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną ir jo bendražygius.

Korėjos bandymai. Šiaurės Korėja į jūrą paleido, kaip manoma, trumpojo nuotolio raketą. Naujausias branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos raketų bandymas iškėlė klausimų dėl neseniai Pchenjano pateikto pasiūlymo derėtis su Pietų Korėja nuoširdumo.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Saulius Jakučionis

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode