Parama dėkojame




Sprogimas

Prezidentas siūlo vienodai reglamentuoti sportinius laimėjus, jų nediferencijuoti

prezidPrezidentas Gitanas Nausėda viešai konsultacijai teikia Sporto įstatymo pakeitimą – siūloma vienodai vertinti sportininkų laimėjimus pagal rezultatus, o ne pagal turimą galią. 

Kaip penktadienį pranešė Prezidentūra, pakeitimais siekiama „panaikinti išankstinę diskriminaciją negalios pagrindu, įtvirtintą įstatymu diferencijuojant skirtingų negalių aukščiausio meistriškumo sportininkų varžybas“.

„Šalies vadovą inicijuoti įstatymų pakeitimus paskatino periodiškai pasikartojančios situacijos, kai sporto bendruomenė ir visuomenė kelia klausimą, kodėl taip skirtingai valstybė reglamentuoja skatinamąsias priemones – premijas, stipendijas ir rentas – sportininkams už pasiektus aukšto meistriškumo laimėjimus“, – rašoma pranešime.

„Prezidento nuomone, valstybės skatinamosios priemonės turėtų būti skiriamos laikantis lygiateisiškumo principo, atsižvelgiant į kriterijus, susijusius tik su pačių varžybų organizavimo tvarka, bet ne su jose dalyvaujančių sportininkų galia“, – priduriama jame.

Pasak Prezidentūros, įtvirtinant asmenų lygiateisiškumo principą svarbu, kad atitinkamo rango varžybos ir jose dalyvaujantys sportininkai būtų vertinami vienodai pagal jų pasiektus rezultatus, o ne pagal turimą galią.

„Todėl, prezidento nuomone, būtina panaikinti Sporto įstatymo 23 straipsnyje paralimpinių, kurčiųjų ar specialiųjų žaidynių prizininkų išskyrimą atskirai nuo olimpinių žaidynių ar atitinkamos sporto šakos pasaulio ar Europos čempionatų prizininkų, o Sporto įstatymo 25 straipsnyje – nustatytą skirtingą valstybės rentų paralimpinių ir kurčiųjų žaidynių laimėtojams mokėjimo tvarką nei olimpinių žaidynių dalyviams“, – teigia Prezidentūra.

Jos teigimu, šiuo metu skirtingas premijų, valstybinių rentų reglamentavimas a priori įstatymo lygmeniu žaidynes, organizuojamas atskirai tam tikrą negalią turintiems žmonėms, išskiria į kitokio rango varžybas.

Anot Prezidentūros, toks varžybų išskyrimas tik pagal jose dalyvaujančių sportininkų turimą galią ir atitinkamai žemesnis jų pasiektų aukšto meistriškumo rezultatų vertinimas laikytinas išankstine diskriminacija negalios pagrindu.

„Inicijuodamas Sporto įstatymo pakeitimus Prezidentas siekia panaikinti išankstinę diskriminaciją negalios pagrindu, paskatinti visus asmenis, nepriklausomai nuo jų negalios, siekti aukščiausių sporto rezultatų“, – rašoma pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad prezidentas tikisi, jog vieša konsultacija dėl Sporto įstatymo pakeitimų paskatins visuomenę ir sporto bendruomenę įvertinti siūlomas permainas, pareikšti savo nuomonę ir išsakyti pastabas dėl inicijuojamų įstatymo pakeitimų.

Nuomones ir pasiūlymus galima teikti Prezidentūrai el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. iki spalio 11 dienos.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode