Sprogimas

Vasario 16-oji švenčiama linksmai ir išradingai

Ketvirtadienis, vasario 25 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino išradingiausius Valstybės atkūrimo dienos minėjimo iniciatyvų organizatorius ir įteikė nepriklausomos Lietuvos ir jos žmonių simbolį – valstybės trispalvę.
Ketvirtą kartą Prezidentės inicijuojama akcija „Vasario 16-ąją švęsk linksmai ir išradingai“ šiemet tapo rekordinė ir sulaukė tris kartus daugiau išradingų iniciatyvų nei pernai. Per dvi savaites oficialioje Prezidentės interneto svetainėje buvo užregistruota 650 originalių Valstybės gimtadienio šventimo sumanymų.
„Dėka Jūsų visų, kurie atsiliepėte į kvietimą švęsti Vasario 16-ąją linksmai ir išradingai, šventė tapo įspūdinga ir spalvinga. Ačiū visiems už tai, kad pasitikdami šventę susimąstėte ir apie savo Tėvynę, ir apie Vasario 16-ąją“, – sakė Prezidentė.


Išradingai šventė mokyklos ir darželiai, vietos bendruomenės ir užsienyje gyvenantys piliečiai. Šių metų akcijos ypatybė – gausus šeimų dalyvavimas. Žmonės organizavo šventinius renginius, žygius, ėmėsi labdaringos veiklos, inicijavo įvairias akcijas, kurios sutelkė ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų gyvenančius mūsų šalies piliečius, puoselėjo pilietinį mąstymą bei tautiškumo ir bendruomeniškumo jausmą.
Už idėjos originalumą, pilietiškumą, gebėjimą sutelkti ir meilės Lietuvai puoselėjimą šalies vadovė apdovanojo 20 pilietinių iniciatyvų, surengtų akcijos „Vasario 16-ąją švęsk linksmai ir išradingai“ metu.
Prezidentė trispalvę įteikė kauniečiui Lukui Kamarauskui, kuris, pagaminęs knygų skirtukus su Lietuvos valstybės vėliava ir Justino Marcinkevičiaus žodžiais „Neliks duonos su druska – liks Lietuva“, paslėpė juos Kauno viešosios bibliotekos knygose.
Už 11 kilometrų bėgimą Kopenhagoje, kurio trasa atitiko Lietuvos vardo užrašymą, apdovanojimą pelnė Aidas Jarušaitis. Prie šios iniciatyvos prisijungė dalyviai Maskvoje, Stokholme ir visoje Lietuvoje. Per socialinius tinklus jie dalijosi Lietuvos vardu išraižytu žemės rutuliu.
Pilietinės iniciatyvos autorius Vytautas Bakšys sukūrė, dalijosi ir kvietė pasipuošti savo kompiuterio, mobiliojo telefono ar planšetinio kompiuterio darbalaukio foną trispalvės ir valstybės herbo motyvais.
Valstybės atkūrimo dienos rytą į Telšiuose vykusį Vasario 16-osios minėjimą skubančius miestelėnus pasitiko Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai. Sveikindami jie visus ragino būti atsakingais piliečiais. Gyventojams pareigūnai dalijo valstybinę šventę simbolizuojančias trispalves, kurios ne tik įžiebė patriotizmo jausmą, bet ir įpareigojo paisyti pagrindinių, saugumą keliuose lemiančių taisyklių.
Prie Prezidentės inicijuotos iniciatyvos gausiai prisijungė Lazdijų r. gyventojai. Lietuvos trispalvė subūrė žmones vienybės žygiui, per kurį vėliava dvi savaites keliavo aplink visą rajoną ir buvo iškilmingai pasitikta Vasario 16-ąją Lazdijų miesto Nepriklausomybės aikštėje.
Šventinės idėjos taip pat suvienijo ir paramos vieni kitiems iniciatyvų organizatorius. Labdaros fondas „Maisto bankas“ nepamiršo skurdžiausiai gyvenančių Lietuvos piliečių – labdaros valgyklų lankytojų ir Vasario 16-ąją surengė vaišes. Šiaulių r. šeimos veiklos mokyklėlės „Saulės zuikučiai“ nariai dovanojo savo darbelius per anksti gimusiems vaikams. Sukurti mezginiai padovanoti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Neonatologijos klinikai. Labdaros ir paramos fondas „Rugutė“ apdovanotas už iniciatyvą „Palankaus vėjo malūnėliai“, kuri padeda onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams.
Mindaugo Šatkaus ir Virgilijaus Rudinsko šventinis pasiūlymas, skatinantis patriotiškumą ir sveikesnį gyvenimo būdą, drebino Kauną su spalvingu Vasario 16-osios bėgimu „Gediminaičiai“.
Šie metai pasižymėjo aktyviu šeimų dalyvavimu. Šeimynos iš Panevėžio, Vilkaviškio ir Kauno r. buvo apdovanotos trispalvėmis už pilietišką vaikų ugdymą ir Vasario 16-ąją organizuotas kultūrines ir edukacines programas.
Valstybės šventę išradingai minėjo ugdymo įstaigos. Joniškio darželio „Vyturėlis“ vaikai, panaudodami antrines žaliavas, statė įspūdingą Gedimino pilį. Vaikų darželių tinklo „Taškius“ vaikai ir mokytojai, susibūrę Vilnius centre, dovanojo savo šaliai ir jos gyventojams dainas, suko ratelius, linkėjo praeiviams svajonių, meilės, gražios šventės ir dovanojo rankomis kurtas dovanėles.
Šventės Prezidentūroje metu apdovanotos ir ryškiausios iniciatyvos. Rokiškio skraidymo asociacijos „Puga“ nariai Lietuvą sveikino su parasparniu iškeldami Lietuvos trispalvę aukščiau žemės. Vilniaus r. mišrus choras „Pagirių dainoriai“ Vasario 16-ąją pasitiko dovanodami dainas prekybos centro darbuotojams ir pirkėjams. Automobilį pasipuošęs trispalve ir į sostines gatves išvažiavęs vilnietis miestiečiams ir svečiams kūrė šventinę nuotaiką.
Rasa Bartkutė ir Saulius Jurgelėnas socialiniuose tinkluose pradėjo judėjimą „Ateik ir įkvėpk“, kvietė jungtis Lietuvą į vieną, darnią bendruomenę, įnešti savo indėlį į emigracijos mažinimą gerais darbais, savo patirtimi ir idėjomis.
Lietuvos gimtadienio proga trakiškiai nušoko nuo garsiojo Trakų pilies tilto. Nardymo klubo nariai parodė, kad Lietuva turi ne tik garsų istorinį vardą, bet ir žmonių, kurie yra stiprūs tiek valia, tiek drąsa ir tikėjimu.
Lietuvių bendruomenė užsienyje „Nerija“ Izraelio valstybės dykumoje po tris valandas trukusio maršruto, įspūdingoje vietoje šventiškai iškėlė trispalvę.
Prezidentė padėkojo visiems, kurie prisijungė prie šventės, ir palinkėjo taip pat išradingai ir vieningai kartu ruoštis Valstybės atkūrimo šimtmečiui.

Dovilė  Dildaitė
Vyriausioji specialistė
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode