Sprogimas

Provokacijoms nepasiduosime ir atremsime bet kokio pobūdžio išpuolius – prezidentas

ispuoliusPrezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuva pasirengusi atremti bet kokio pobūdžio išpuolius, todėl nerimui pagrindo nėra.

„Siūlyčiau optimistiškai pasitikti šitą savaitgalį, nerimauti nėra pagrindo, institucijos, tarnybos dirba savo darbą, ir tikrai nepasiduosime provokacijoms, atremsime bet kokio pobūdžio migracijos ar kitų hibridinių atakų išpuolius. Lietuva šventai saugos savo sienas, nes tai mūsų pareiga, visų valstybės institucijų reikalas“, – penktadienį žurnalistams sakė prezidentas.

Šalies vadovas lankėsi Jungtiniame situacijų centre Policijos departamente, kur su čia dirbančiais skirtingų institucijų atstovais aptarė neteisėtos migracijos krizės valdymo kausimus.

„Įspūdis labai geras, nei viena iš tarnybų nesako, kad ne mano darbas, tegu dirba kiti, visi dirba patys petin, tarpusavio supratimas labai geras, išteklių tikrai pakanka, ir, manyčiau, kad turime realiai veikiantį krizių centrą, kuris gali atlikti savo funkciją“, – kalbėjo prezidentas.

Kelis mėnesius su Baltarusija besiribojančias ES šalis kamuojanti įtampa dėl neteisėtos migracijos vėl išaugo šią savaitę, pasienyje su Lenkija susitelkus keliems tūkstančiams migrantų ir daliai jų pabandžius prasiveržti pro sieną.

Baimindamasi panašaus scenarijaus, Lietuva šią savaitę įvedė nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija ir migrantų stovyklose.

Šalies vadovas sakė, kad „situacija yra rimta, ir tai yra kryptinga ataka, kuri nukreipta ne tik prieš Lenkiją, bet prieš visas regiono valstybes, stengiantis įnešti netikrumo, panikos“.

„Tokiu būdu, matyt, testuojama, kaip Europos Sąjunga ir tarptautinė bendruomenė yra pasirengusi reaguoti į panašaus pobūdžio iššūkius“, – reziumavo prezidentas.

Jis taip pat pažymėjo, kad daugelis Vakarų politikų laikosi griežtos pozicijos Baltarusijos režimo atžvilgiu, „net ir tų, kurie anksčiau turėjo kiek kitokią nuomonę tiek migracijos iššūkių atžvilgiu, tiek išorinės ES sienos finansavimo klausimu“.

„Matome nuomonės pokytį, nes visi labai gerai mato, su kokio pobūdžio režimu susiduriame“, – kalbėjo G. Nausėda.

Klausiamas, kaip vertina situaciją, kad Jungtinių Tautų Saugumo Taryba nepriėmė vieningo pareiškimo dėl migrantų krizės, o solidarumą Lietuvai išsakė ir Minską pasmerkė tik Vakarų šalys, G. Nausėda sakė, kad „kartais sprendimai ir reakcijos gimsta vėliau, nei kad mes tikėtumėtės“.

„Nepaisant to, aš manau, kad tarptautinės bendruomenės opinija smarkiai keičiasi, ir aš kalbu ne apie JTO, o apie valstybių vadovus, su kuriais kalbėjausi vien šią savaitę. Šiandien pokalbis su Suomijos prezidentu, vakar su Danijos premjere, su EVT prezidentu, Ukrainos prezidentu, mes matome, kad visi mūsų pusėje, visi pasirengę padėti visomis įmanomomis priemonėmis ir visų nuostata tokia – mes tai atremsime, išgyvensime ir grįšime prie normalaus gyvenimo“, – teigė šalies vadovas.

Vėliau penktadienį G. Nausėda vadovaus dėl migracijos krizės šaukiamam Valstybės gynimo tarybos posėdžiui. Į šią tarybą, svarstančią svarbiausius valstybės gynimo klausimus, įeina prezidentas, ministras pirmininkas, Seimo pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas.

Migrantų srautas iš Baltarusijos į Lietuvą smarkiai pradėjo augti vasarą. Šiemet į Lietuvą iš viso neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų.

Dar didesniam skaičiui jų nebuvo leista atvykti į šalį, nuo rugpjūčio pasieniečiams ėmus taikyti apgręžimo taktiką.

Lietuva ir kitos Vakarų šalys sako, kad suorganizuotu migrantų antplūdžiu Baltarusija keršija už jai įvestas sankcijas dėl susidorojimo su opozicija, ir vadina tai Aliaksandro Lukašenkos režimo hibridine ataka.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode