Parama dėkojame




Sprogimas

Mažeikių aplinkosaugininkai susitiko su Savivaldybės atstovais

Nuo seno žmonės kaime nuotekas tvarkė, kaip išmanė, tad nuotekų tvarkymas kaime – skaudi ir opi nūdienos problema. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Mažeikių rajono agentūros specialistai Mažeikių rajono savivaldybėje susitiko su politikais ir atsakingais specialistais prioritetiniu 2016 metų klausimu – nuotekų tvarkymu ir prisijungimu prie centralizuotų nuotekų tinklų.

 

Mažeikių rajone įgyvendinant europinius projektus gyvenvietėse ir miesteliuose buvo įvesti centralizuoti vandens ir nuotekų tinklai. Per 2015-uosius metus prie centralizuotų tinklų prisijungė beveik 2500 gyventojų. Galimybę prisijungti turi dar beveik tiek pat, tačiau šis procesas vyksta vangiai. Anot specialistų, žmonės jungiasi nenoriai, teisinasi pinigų stygiumi.

Ne visi gyventojai suvokia, kad sąvoka „buitinės nuotekos“ – tai nuotekos, kurios susidaro namų ūkyje naudojant vandenį, pavyzdžiui, skalbimo, indų plovimo, maisto gaminimo, prausimosi, tualetų nuotekos ir panašiai. Žmonės daug metų gyveno teršdami aplinką ir nesuvokia, kad buityje skalbimo metu ir kt. susidaręs vanduo priskiriamas ne tik nuotekoms, bet ir teršia aplinką. Pagal šiuo metu galiojantį nuotekų tvarkymo reglamentą, visos susidarančios nuotekos privalo būti išleidžiamos į aplinką tik išvalytos tam skirtuose įrenginiuose. Deja, tokių įrenginių daug kur rajone dar iš viso nėra arba trūksta kanalizacijos tinklų, todėl nuotekas žmonės išleidžia į jų rezervuarus. Pastarieji neretai įrengti netinkamai, nėra sandarūs.

Aplinkosaugininkų tikslas – užtikrinti, kad nebūtų teršiama aplinka, tad norime atkreipti dėmesį, kad lauko tualetų duobės turi būti tinkamai ir sandariai įrengtos. Pagal nuotekų tvarkymo reglamento reikalavimus, nuotekų surinkimo sistemoje turi būti užtikrintas atitinkamas sandarumas, kad nuotekos neprasiskverbtų į aplinką ir vanduo iš aplinkos nepatektų į sistemą. Jokios buityje susidariusios nuotekos neturi būti pilamos į patvorius, daržus, griovius ir pan. Perdavus nuotekas oficialiems nuotekų vežėjams, asmenys turi reikalauti dokumento, patvirtinančio šį faktą. Beje, nuotekas gali vežti tik užsiregistravę atliekų vežėjai. Žemės ūkio bendrovės, ūkininkai ir kiti asmenys teikti tokių paslaugų neturi teisės.

Primename, kad, vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 51/6 straipsnio „Aplinkos teršimas nuotekomis“ nuostatomis, už aplinkos ir paviršinių vandenų teršimą nevalytomis nuotekomis piliečiams gali būti skiriama bauda iki 289 eurų. Pakartotini veiksmai, padaryti jau bausto asmens, užtraukia baudą iki 1158 eurų. Be to, bus skaičiuojama gamtai padaryta žala. Minimalus padarytos žalos dydis – 150 eurų.

Susitikime su politikais ir valdininkais aptartas Viekšnių miestelyje vandens vartotojų, neprisijungusių prie centralizuotų vandens tiekimo ir nuotekų tinklų, tikrinimas. Miestelyje buvo įgyvendintas centralizuotų vandens ir nuotekų tinklų įrengimo projektas, tačiau, kaip ir kitur, gyventojai jungiasi vangiai, tad planuojama patikrinti, kaip jie tvarko savo nuotekas.

LR AM Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode