Sprogimas

Lietuvių kalbos žinių patikrinimas keliasi į virtualią erdvę

.Vasario 27 d. Nacionalinį diktantą rašiusiųjų mokyklų skaičius buvo 3 kartus mažesnis nei praėjusiais metais (užsiregistravo 90 mokyklų), kai tuo tarpu šiais metais jau 9 kartą virtualioje erdvėje vyksiančiame lietuvių kalbos gebėjimų patikrinimo konkurse „Švari kalba – švari galva“ užsiregistravo net 508 mokyklos.  

Praėjusiais metais Nacionalinį diktantą rašė daugiau nei 7000 žmonių (šaltinis: BNS). Naujienų agentūra pasidalino nacionalinio diktanto organizatorės Vytautės Šmaižytės pateikta informacija, kurioje atskleidžiama, kad pernai rašyti diktantą registravosi apie 300 mokyklų, šiemet jų sulaukta vos 90. Tuo tarpu į elektroninėje terpėje organizuojamą lietuvių kalbos žinių patikrinimo konkursą „Švari kalba – švari galva“ praėjusiais metais užsiregistravo 16106 mokinių iš 590 mokyklų. Šiemet norą dalyvauti konkurse pareiškė mokiniai iš 508 mokyklų. Konkurso dalyvių registracija tęsiama iki kovo 4 d., tad dalyvių bus dar daugiau.

Skiriasi ir konkurso dalyvių auditorijos. Skaitmeninėje erdvėje vykstantis konkursas skirtas 5-10 kl. mokiniams, o Nacionalinį diktantą gali rašyti ir moksleivių, ir suaugusiųjų auditorijos.

Vienos iš konkurso organizatorių - Švietimo ir technologijų inovacijų asociacijos - vykdomasis direktorius Rimvydas Jančiauskas pastebi tendenciją, kad elektronine forma vykdomos edukacinės iniciatyvos - konkursai, testai, pasiruošimas egzaminams pritraukia ir ateityje pritrauks vis daugiau vartotojų dėmesio. R. Jančiausko teigimu, mokyklos ir technologijos jau šiandien yra neatskiriami, o mokymo ir mokymosi skaitmenizavimo progresą aiškiai atskleidžiama ir elektroninių dienynų naudojimas. Pagal 2015 m. I ketvirčio informaciją tik 14% Lietuvos mokyklų nenaudojo elektroninio dienyno.

Konkursą „Švari kalba - švari galva“ organizuoja Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, Valstybinė lietuvių kalbos komisija, Švietimo inovacijų ir technologijų asociacija, Tildė informacinės technologijos, Strateginių komunikacijų centras. Pirmasis renginio etapas vyks kovo 7 - 10  dienomis. Konkurso draugas Vilniaus kooperacijos kolegija priims finalistus antrajam konkurso etapui, o apdovanojimų ceremonija vyks Švietimo ir mokslo ministerijoje.

Švietimo inovacijų ir technologijų asociacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode