Sprogimas

Vyriausybė iš esmės pritarė MMA ir NPD didinimui

pritareVyriausybė trečiadienį pasitarime iš esmės pritarė, kad minimali mėnesio alga (MMA) nuo kitų metų būtų didinama 15 proc. (110 eurų) iki 840 eurų, o neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) – beveik 16 proc. (85 eurais) iki 625 eurų. 

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, pasiūlymas dėl MMA kaip kompromisinis dabar bus teikiamas Trišalei tarybai. 

„Manau, kad šiandien galime užfiksuoti kaip tam tikrą vidurio pasiūlymą, su kuriuo Vyriausybė ateina pas darbdavius ir profesines sąlygas ir pasiūlo tuo pagrindu susitarti, ir jeigu tas sutarimas būtų pasiektas, tai turbūt būtų visiems geriausia, jeigu būtų toks pritarimas“, – Vyriausybės pasitarime trečiadienį sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, neradus susitarimo MMA didinimas būtų įteisintas Vyriausybės nutarimu. 

„Jeigu nepavyktų ir to padaryti, tai tada Vyriausybė sprendimą turės priimti tiesiog nutarimu, prie biudžeto veikiausiai. Bet pabandyti įtikinti visas puses turbūt verta. Prie esamo makroekonominio scenarijaus gal ir atrodo truputį staigesnis nei nuoseklus, bet galimas svarstytinas variantas“, – kalbėjo premjerė.

Anot socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, Trišalėje taryboje pasiūlymas bus pristatytas rugsėjo 27 dieną. 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė apgailestavo, kad Trišalei tarybai nepavyko susitarti dėl bendro sprendimo, todėl Vyriausybei teko pareiga ieškoti kompromiso. 

„Šiuo atveju Vyriausybė padarė viską, kad surastų kompromisinį sprendimą, kuris atlieptų visus iššūkius: tiek infliacijos augimą, tiek ir ekonomikos neapibrėžtumą“, – spaudos konferencijoje prieš Vyriausybės pasitarimą sakė G. Skaistė. 

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė ragino atsižvelgti į tai, kad verslas prie atlyginimų didėjimo prisideda kur kas daugiau nei valstybė.

„Man atrodo, kad pavyko atsitraukti nuo raudoniausių linijų, svarstome apie atlyginimų kėlimą, bet ne tokią reikšmingą naštą verslui – buvome siūlę truputį kitokį dizainą. Noriu atkreipti dėmesį, kad verslo sąskaita MMA gaunančiojo pajamos didėja 66,35 euro centais, o valstybės per NPD – 17 centų. Tai reiškia, kad keturis kartus labiau prie atlyginimo augimo prisidės verslas ir siūlau į tai atkreipti dėmesį toliau kalbant Trišalėje taryboje“, – pasitarime sakė A. Armonaitė.  

G. Skaistė prieš Vyriausybės pasitarimą trečiadienį sakė, kad siūlomas NPD didinimas Lietuvos biudžetui kainuotų daugiau nei 160 mln. eurų. MMA didinimas, anot jos, reikšmingos neigiamos įtakos šalies ekonomikai neturės, o infliacija dėl to didėtų iki 1 procento. 

Pasak M. Navickienės, toks MMA didinimas yra „reikalinga ir reikšminga priemonė“, todėl jis turi būti vertinamas kaip kompromisas tarp darbuotojų ir darbdavių bei ekonominės realybės. 

Atnaujinęs skaičiavimus Lietuvos bankas rugsėjį teigė, kad MMA kitąmet galėtų augti 21,6 proc. iki 888 eurų, tačiau bankas teigė labiau palaikantis jos didinimą du kartus per metus – 9,4 proc. arba 69 eurais iki 799 eurų, o vėliau jos kėlimas priklausytų nuo ekonomikos būklės. Jei ji būtų gera, MMA nuo birželio galėtų didėti dar 11 proc. iki 888 eurų.

G. Skaistės teigimu, MMA didinimas per metus du kartus buvo svarstytas, tačiau tai būtų sunku pritaikyti, nes šis dydis yra sudėtinė gyventojų pajamų mokesčio dalis ir dėl to kiltų keblumų deklaruojant mokesčius.

„Išties analizavome galimybę MMA didinti per du kartus, bet gyventojų pajamų mokestyje, kur nustatytas NPD, tai jo nustatymo formulėje yra minimalus mėnesinis atlyginimas, kadangi dalis žmonių deklaruoja gyventojų pajamų mokestį už metus, tai tokiu atveju taikymas keičiant formulę metų viduryje dėl to, kad keičiasi MMA, būtų praktiškai labai sunkiai įgyvendinamas“, – Vyriausybės pasitarime trečiadienį sakė ji.    

Vyriausybei, darbdaviams ir darbuotojams atstovaujanti Trišalė taryba praėjusią savaitę nesutarė dėl MMA didinimo ir Vyriausybei teikė skirtingas nuomones. 

Profesinės sąjungos mano, kad MMA nuo sausio 1 dienos turėtų augti pagal Lietuvos banko formulę – 21,6 proc. iki 888 eurų, tuo metu didžioji dalis darbdavių atstovų teigia, kad minimali alga galėtų kilti 70 eurų iki 800 eurų. Pramoninkų konfederacija siūlė pritarti A. Armonaitės pasiūlymui MMA didinti iki 800 eurų, o NPD – 200 eurų iki 740 eurų.

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlė NPD padidinti ne mažiau kaip 100 eurų iki 640 eurų, o MMA dydį kelti pagal tarp socialinių partnerių suderėtą formulę.

Šiemet MMA siekia 730 eurų (neatskaičius mokesčių), arba 550 eurų „į rankas“, NPD – 540 eurų.

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode