Sprogimas

Dėl baltarusių gydymo sanatorijoje „Belorus“ reikėtų S. Cichanouskajos pritarimo – URM

belorusBaltarusijos valdomai Druskininkų sanatorijai „Belorus“ skundžiantis, kad Lietuvai neišduodant vizų Baltarusijos piliečiams sanatorija priversta atleisti ketvirtadalį darbuotojų, Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) siūlo atvykstančiųjų sąrašus derinti su Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos  Cichanouskajos biuru Vilniuje.

„Siūlome, kad sanatorija „Belorus“ kreiptųsi į S. Cichanouskajos biurą ir pateiktų Baltarusijos piliečių, ketinančių atvykti į sanatoriją, sąrašus bei gautų pritarimą jų atvykimui“, – rašoma BNS atsiųstame URM komentare.

„Gavusi S. Cichanouskajos biuro pritarimą bei rekomendacijas Užsienio reikalų ministerija pasirengusi toliau svarstyti vizų išdavimo klausimą“, – priduriama ministerijos atsakyme.

Sanatorija „Belorus“ pirmadienį pranešė Užimtumo tarnybai, kad artimiausiu metu planuoja atleisti apie 60 įstaigos darbuotojų, tai yra ketvirtadalį visų dirbančiųjų. 

Kaip BNS tuomet teigė „Belorus“ vadovas ir vyriausiasis gydytojas Ilja Epifanau, sanatorija priversta atleisti personalą, nes URM nuo karo su Ukraina pradžios nebeišduoda vizų Baltarusijos piliečiams, tarp jų ir nepilnamečiams.

„Tiesiog Lietuvos Užsienio reikalų ministerija nesutinka tarpininkauti suteikiant vizas įvažiuoti į Lietuvą gydymui ir reabilitacijai vaikams iš Baltarusijos. Iki karo Ukrainoje mes kas mėnesį su įvairiomis diagnozėmis priimdavome apie 50 sergančių vaikų“, – BNS sakė sanatorijos vadovas.

Pasak jo, šiuo metu sanatorija aptarnauju tik pacientus iš Europos Sąjungos šalių. 

Planuojamas „Belorus“ darbuotojų atleidimas jau antras šiais metais – birželį sanatorija pranešė atleidžianti 51 slaugytoją, mokytoją, auklėtoją, kineziterapeutą. 

Europos Sąjunga (ES) 2020 metų pabaigoje įvedė sankcijas sanatoriją valdžiusiai Vyriausiajai ūkio valdybai (GHU), kuri yra tiesiogiai pavaldi Baltarusijos prezidento reikalų valdybai. 2021 metų birželio viduryje ji perduota Baltarusijos visuomenės sveikatingumo ir sanatorinio-kurortinio gydymo respublikiniam centrui. 

Dėl sankcijų bankas „Swedbank“ buvo įšaldęs sanatorijos sąskaitas, jos atblokuotos pernai liepą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode