Parama dėkojame




A. Bilotaitė ragina tarnybas glaudžiau bendradarbiauti dėl strateginių objektų apsaugos

glaudziauVidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ragina tarnybas stiprinti bendradarbiavimą užtikrinant strateginių objektų apsaugą, pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Nacionaliniam saugumui svarbių objektų saugumą, tinkamą reagavimą į provokacijas ir galimus incidentus ministrė penktadienį aptarė su Viešojo saugumo tarnybos (VST) ir Policijos departamento vadovybe.

„Tiesioginių grėsmių valstybei svarbiems objektams nėra. Tačiau, įvertinus Ukrainos patirtis, negalime atmesti, kad Lietuvai priešiškos jėgos eskaluos valstybės strateginių objektų saugumo temą. Todėl kartu su VST ir policijos pareigūnais dar kartą įvertinome galimas rizikas, aptarėme tolesnį bendradarbiavimą. Visos tarnybos yra reikiamoje parengtyje ir strateginių objektų apsauga yra užtikrinta aukščiausiu lygiu“, – pranešime cituojama ministrė A. Bilotaitė. 

VRM pranešime nurodoma, kad dėl Rusijos karo Ukrainoje šiuo metu strateginių objektų apsauga vykdoma 24/7 režimu, padidintas reagavimo ir budrumo lygis, atsižvelgiant į grėsmes peržiūrėti kiekvieno objekto apsaugos planai, sustiprintas patruliavimas prie svarbių infrastruktūros objektų. 

A. Bilotaitės teigimu, būtina stiprinti integruotus tarnybų veiksmus: surengti bendras pratybas, aktyviau keistis informacija, dažniau instruktuoti ir apmokyti svarbių valstybės objektų darbuotojus, kaip veikti galimų incidentų atveju.

Pasak ministrės, daugiau investuoti į valstybei svarbių objektų apsaugai būtinas technines priemones ir darbuotojų atitikties reikalavimus bus skatinami ir jų valdytojai, nes pagal Nacionaliniam saugumui svarbių objektų įstatymą pareiga užtikrinti saugumą pirmiausia tenka objektų valdytojams.

Vyriausybės nutarimu patvirtintame strateginės infrastruktūros sąraše šiuo metu yra 12 objektų. VST užtikrina šių objektų perimetro apsaugą, vykdo daugiapakopę patekimo į objekto teritoriją kontrolę, o reagavimą į incidentus užtikrina policija.

Prasidėjus karui Ukrainoje, identifikuota dar 10 nacionaliniam saugumui svarbių objektų, kuriuos saugo privačios saugos tarnybos. Jų licencijavimą ir stebėseną vykdo policija.

VRM pranešime teigia, kad 2023 metų valstybės biudžeto projekte vidaus reikalų sričiai skirta 901,3 mln. eurų, iš šio sumos viešajam saugumui numatomos lėšos – 755 mln. eurų. Nurodoma, kad papildomos lėšos bus nukreiptos darbo užmokesčiui padidinti ir naujiems pareigūnams priimti.

Preliminariais duomenimis numatoma, kad VST 2023 metais darbo užmokesčiui bus skirta 11,8 proc., o policijai – 10, 2 proc. daugiau negu šiemet.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode