Sprogimas

M. Majauskas siūlo už energiją kompensuoti atsižvelgiant į pajamas ir suvartojimą

majauSeimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas (BFK) Mykolas Majauskas išaugusias elektros kainas siūlo kompensuoti ne visiems gyventojams vienodai, o atsižvelgiant į jų pajamas ir suvartojamą elektros kiekį.    

„Įvertinus Lietuvos banko ir Valstybės kontrolės pastabas, komitetas siūlo padidėjusių elektros ir dujų kainų kompensavimo priemonę padaryti taiklesnę, susiejant kompensaciją su gyventojų gaunamų pajamų ir minimalaus suvartojamo kiekio, už kurį būtų skiriama kompensacija, kriterijais“, – pirmadienį komitetui svarstant 2023 metų valstybės biudžeto projektą teigė M. Majauskas. 

„Tikimės, kad Vyriausybė, dirbdama su nepriklausomais energijos teikėjais, sugebės užtikrinti, kad kitais metais vis tik bus priimti atitinkami sprendimai, kuriais ši kompensavimo priemonė bus taiklesnė ir vertinama pagal suvartojamą kiekį“, – tvirtino M. Majauskas. 

Jis pabrėžė, kad Lietuvos banko skaičiavimais, sumažėjus energijos išteklių kainoms, subsidijų poreikis kitais metais gali būti maždaug 450 mln. eurų mažesnis, todėl atitinkamai turėtų būti patikslinti 2023 metų biudžeto išlaidų ir deficito rodikliai.

M. Majausko teigimu, dėl mažesnių išlaidų kompensacijoms valstybė neturėtų prisiimti naujų įsipareigojimų. 

„Pasitvirtinus nepalankiam ekonominės raidos scenarijui, būtina pasilikti fiskalinę erdvę papildomam ekonomikos skatinimui, todėl mažesnės išlaidos energijos išteklių kompensavimui neturėtų būti keičiamos naujais įsipareigojimais“, –  kalbėjo M. Majauskas.  

Keisti kompensacijų tvarką r atsižvelgti į žmonių pajamas bei suvartojamą energiją siūlo ir Seimo Audito komitetas.

„Tiek tarptautinių organizacijų, tiek Lietuvos institucijų ekspertų vertinimu, elektros ir dujų kainų kompensavimo mechanizmas, kai jis taikomas visiems namų ūkiams, nevertinant jų gaunamų pajamų ar suvartojamo energijos kiekio, yra per platus, brangus, neefektyvus ir neskatinantis energijos taupymo ir investicijų į atsinaujinančių energetikos išteklių naudojimą“, – nurodoma komiteto išvadoje.

Komitetas siūlo kompensacijas taikyti laikinai, o gerėjant situacijai jas sustabdyti arba pakoreguoti orientuojantis į labiausiai pažeidžiamas grupes. 

2023 metų biudžete dabar numatyta gyventojams už dujas ir elektrą skirti 812 mln. eurų (1,1 proc. BVP), o verslui už elektrą – 234 mln. eurų kompensacijų. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode