Sprogimas

Apeliacinis teismas skelbs verdiktą dėl Sausio 13-osios byloje nuteisto ukrainiečio

skelbsLietuvos apeliacinis teismas antradienį skelbs verdiktą dėl kalėti ketverius metus Sausio 13-osios byloje nuteisto Ukrainos piliečio Aleksandro Radkevičiaus skundo.

Anksčiau Sovietų Sąjungos kariuomenėje tarnavęs A. Radkevičius šiuo metu Ukrainos pusėje kovoja su jo šalį užpuolusia Rusija, nuteistasis raštu anksčiau informavo teismą, kad pripažįstą savo kaltę, prašo Lietuvos apeliacinio teismo atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės arba bent sušvelninti bausmę.

Jo advokatas Arvydas Verpečinskas mano, kad Apeliacinis teismas turėtų įskaityti Graikijoje nelaisvėje laukiant ekstradicijos praleistus keturis mėnesius ir konstatuoti, kad nuteistasis bausmę jau atliko.

Tuo metu Generalinė prokuratūra teigia, kad A. Radkevičiaus prašymai atmestini, pagrindo sušvelninti bausmę nėra, paskelbtas nuosprendis turi būti paliktas galioti be pakeitimų.

„Pirmosios instancijos teismas atsižvelgė į visas aplinkybes, pagrįstai įvertintas jo vaidmuo“, – yra sakiusi prokurorė Daiva Skorupskaitė-Lisauskienė.

Per 1991 metų sausio įvykius A. Radkevičius buvo 23 metų amžiaus kariškis.

Šiuo metu 53-ejų A. Radkevičius Sausio 13-osios byloje buvo už akių nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad vairavo tanką, dalyvavusį įvykiuose prie Spaudos rūmų.

Sausio 13-osios byloje jis buvo pripažintas kaltu ir nuteistas pagal penkis Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už tarptautinės teisės draudžiamą elgesį su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymą, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimą, kankinimą ar kitokį nežmonišką elgesį su jais ar jų turto apsaugos pažeidimą, taip pat pripažintas kaltu dėl draudžiamos karo atakos ir uždraustų karo priemonių naudojimo.

1991 metų sausio 11-ąją automatais, kulkosvaidžiais ginkluoti sovietų kariai, smūgiuodami kumščiais, baugino prie Spaudos rūmų aktyviai besipriešinančius civilius gyventojus. Tankais atvykusios papildomos sovietų karių pajėgos, tarp kurių buvo ir tanko mechanikas vairuotojas A. Radkevičius, išsirikiavo priešais Spaudos rūmus ir pradėjo pakartotinę Spaudos rūmų ataką, buvo šaudoma tuščiais šoviniais, apie 50 civilinių patyrė akustines ir kitokias traumas. 

Ukrainos pilietis buvo sulaikytas Graikijoje, tačiau šios šalies Aukščiausiasis Teismas vasario 9 dieną nusprendė neišduoti jo Lietuvai.

A. Radkevičius yra vienas iš 67 nuteistųjų laisvės atėmimo bausmėmis Sausio 13-osios byloje. 

Dauguma kaltinamųjų šioje byloje nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode