Sprogimas

Institucijos kol kas nemato pagrindo tyrimui dėl M. Majausko aukų, VRK stebi situaciją

nematoInstitucijos kol kas nemato pagrindo imtis tyrimo dėl savarankiškai į Vilniaus merus išsikelti siekiančio buvusio konservatoriaus Mykolo Majausko gautų aukų iš žmonių, susijusių su viešojo maitinimo sektoriumi, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) stebi situaciją.

 

VRK vadovė Jolanta Petkevičienė BNS sakė, kad komisija yra gavusi vieną skundą dėl M. Majausko aukų, ji taip pat pažymi, kad fizinių asmenų aukas kampanijai leidžia Rinkimų kodeksas.

„Informacijos stebėsenos pagrindu komisija gali savo iniciatyva pradėti nagrinėti šituos atvejus, bet šią minutę norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad kol kas aukotojai ir paaukotos sumos yra Rinkimų kodekso nustatyta auka, todėl iškart sakyti, kad kažkas negerai, tikrai nedrįsčiau, jokiu būdu“, – sakė J. Petkevičienė.

Anot jos, nuomonėmis, kaip reaguoti į viešoje erdvėje metamus kaltinimus M. Majauskui, komisijos nariai apsikeis ketvirtadienį per posėdį.

Kai kurie konservatorių partijos atstovai viešai pasipiktino M. Majausko aukomis, keldami klausimą dėl jų teisėtumo ir skaidrumo.

M. Majauskas teigia ant buvusių partijos kolegų nepykstantis, nors siekį į rinkimų kampaniją įtraukit tarnybas vadina „desperatišku“.

„Ant bendražygių tikrai nepykstu. Suprantu, kad vyksta rinkimai ir stengiasi laimėti visais būdais, kartais bandydami įtraukti ir specialiąsias tarnybas. Atrodo gal kiek desperatiškai, bet aš nekreipiu į tai dėmesio“, – komentarą BNS perdavė M. Majauskas.

Buvęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas M. Majauskas prieš konservatorių partijos valią su opozicijos parama išreikalavo pridėtinės vertės mokesčio lengvatą viešojo maitinimo sektoriui, o šiame versle dirbantys žmonės jo kampaniją parėmė tūkstantinėmis lėšomis. 

Partijai pasipriešinęs M. Majauskas iš jos buvo pašalintas. Netrukus jis paskelbė savarankiškai keliantis savo kandidatūrą į Vilniaus merus.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai dėl M. Majausko gautų aukų bent kol kas į VRK kreiptis neketina. 

„Kol kas apie šią iniciatyvą plačiau nediskutavome, nes štabas yra susitelkęs į Valdo Benkunsko kampaniją, komandos ir programos pristatymą. Tačiau esant pagrindui įstatymas nedraudžia VRK imtis veiksmų savo iniciatyva“, – partijos rinkimų štabo vadovo Andriaus Vyšniausko poziciją BNS perdavė atstovė spaudai Raminta Keršytė.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) taip pat nėra gavusi kreipimųsi dėl šios situacijos ir pagrindo tyrimui nemato.

„Kalbant apie šią situaciją, kol kas viešoje erdvėje nėra duomenų, kurie būtų pagrindas ikiteisminio tyrimo pradėjimui. Ši situacija gali būti susijusi su politinių kampanijų finansavimo teisėtumo kontrole, kurią vykdo Vyriausioji rinkimų komisija“, – nurodoma BNS perduotame STT komentare.

Savarankiškai į sostinės merus kandidatuojantis M. Majauskas tarp atskirų kandidatų išsiskiria fizinių asmenų aukomis – kampanijai pervesta beveik 50 tūkst. eurų, rodo VRK skelbiami duomenys.

Dalis aukotojų yra susiję su viešojo maitinimo verslu, kuriam palankią lengvatą tvirtinant biudžetą palaikė M. Majauskas.

Didžiausiomis aukomis jį yra parėmę Ona Žemaitienė – 7,5 tūkst. eurų, Vidmantas Martikonis – 7 tūkst. eurų, įmonės „Inovatyvūs restoranai“ vadovas Aurelijus Jasevičius – 6 tūkst. eurų, Mindaugas Vėgelė – 5 tūkst. eurų.

Taip pat po 3 tūkst. eurų buvusiam Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovui paaukojo Zenonas Svetlikauskas, „Amber Food“ restoranų tinklo atstovė Lina Nikonovaitė, po 2 tūkst. eurų – Ramunė Kabašinskienė, Marija Cholodova, maitinimo paslaugas teikiančios bendrovės „Sky Star Catering“ vadovė Gintarė Liorentienė, „Amber Food“ dirbantis Stanislovas Andrijauskas.

Taip pat M. Majauską 500 eurų auka parėmė Liberalų sąjūdžio atstovas Seime Virgilijus Alekna.

„Džiaugiuosi, jog vis daugiau skirtingų žmonių remia mano rinkimų kampaniją, įskaitant ir žinomus žmones tokius kaip Virgilijus Alekna, kurio paramą taip pat labai vertinu“, – apie jo paramą sako M. Majauskas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode