Parama dėkojame




Sprogimas

KAM bus sudaromi šių metų karo prievolininkų sąrašai

sudaromiTrečiadienį Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) Vilniuje bus sudaromi šių metų šauktinių sąrašai.

Planuojama, jog į devynis mėnesius trunkančią nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą šaukiamų asmenų maksimalus skaičius sieks 3828. Tokia pat šauktinių riba nustatyta ir pernai, nors realiai karinę tarnybą atlikusiųjų buvo mažiau – 3554.

„Šaukimo eigoje daliai karo prievolininkų tarnyba atidedama, nemaža dalis pripažįstami netinkamais dėl sveikatos, deja, yra ir dalis karo prievolininkų kurie šaukimo dieną neatvyksta į nurodytus Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos (KPKT) padalinius“, – BNS nurodė kariuomenė.

Karo prievolininkų sąrašas bus sudaromas nepriklausomų stebėtojų akivaizdoje, atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa.

Sąrašų sudarymo pradžią stebės ir inicijuos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, atsakingi  KPKT, Lietuvos kariuomenės, taip pat ir visuomenės atstovai.

KPKT direktorius Arūnas Balčiūnas sako, kad į pirmuosius šaukimus jaunuoliai bus kviečiami nebūtinai pagal eilės numerį, esantį šių metų karo prievolininkų sąraše.

„Pirmiausia šaukimų sulauks jau buvusieji sąraše ir atlikusieji šaukimo procedūras dar 2022 metais, toliau eilės tvarka eis ir į sąrašą įtraukti nauji karo prievolininkai“, – BNS nurodė A. Balčiūnas.

Į šaukiamųjų sąrašus gali patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT), tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei galimybė pretenduoti į didesnes kaupiamąsias išmokas.

Studijuojantieji šalies aukštosiose mokyklose į sąrašą nebus traukiami, tačiau norintieji atlikti konstitucinę pareigą, galės stabdyti studijas tarnybos laikotarpiui arba studijuoti ir per tris metus baigti jaunesniųjų karininkų vadų mokymus ar tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose. Nepatekusieji į karo prievolininkų sąrašą dėl studijų ir per jas neatlikę karo tarnybos jaunuoliai gali būti šaukiami dar vienerius metus po studijų baigimo iki 26 metų amžiaus.

Į sąrašą nepatekusieji jaunuoliai galės rinktis karo tarnybą savo noru, jiems galios tos pačios lengvatos, kaip ir kitiems savanoriams.

Anot kariuomenės, merginos į karo tarnybą privaloma tvarka šaukiamos nebus, tačiau galės ją savanoriškai atlikti pasirinktu būdu.

Pirmųjų šauktinių tarnybos pradžia planuojama vasario pabaigoje – Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami. Visa karo prievolininkui aktuali informacija bus pateikta internete adresu www.karys.lt.

Pasak kariuomenės, už nurodymų nevykdymą numatyta ir gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 metų pavasarį. Tai padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes.

Grąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode