Sprogimas

Vašingtone aptarti Lietuvai svarbūs energetinio saugumo klausimai

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius kovo 31 dieną Vašingtone susitiko su JAV valstybės departamento specialiuoju pasiuntiniu energetikai AmosuHochsteinu. Ministras išreiškė susirūpinimą Lietuvos kaimynystėje nesilaikant tarptautinių saugumo standartų statoma Astravo atomine elektrine ir atkreipė dėmesį į dujotiekio „Nord Stream2“ neigiamą poveikį ES energetiniam saugumui.

„Deja, bet Lietuvos kelti klausimai dėl Astravo atominės elektrinės aikštelės parinkimo, poveikio aplinkai analizės ir kiti vis dar neatsakyti. Baltarusijos valdžia kol kas nerodo pasiryžimo įgyvendinti savo pažadą dėl statomos elektrinės testavimo nepalankiausiomis sąlygomis. Todėl tarptautinės bendruomenės dėmesys statomai Astravo atominei elektrinei yra svarbus visam regionui branduolinės saugos kontekste“, – po susitikimo sakė L. Linkevičius.

Susitikime taip pat aptarti Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su Europa bei suskystintų gamtinių dujų iš JAV eksporto į Lietuvą klausimai.

JAV valstybės departamento specialusis pasiuntinys energetikai A.Hochsteinas gyrė Lietuvą už lyderystę įgyvendinant suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą, kuris, anot pareigūno, yra geras pavyzdys kitoms regiono šalims.

Lietuvos ministras tą pačią dieną kartu su Ukrainos užsienio reikalų ministru PavloKlimkinudalyvavo Holodomoro aukų pagerbimo ceremonijoje Vašingtone. 

Ministrai aptarė saugumo situaciją Rytų Ukrainoje, Minsko susitarimų įgyvendinimą ir Rusijoje priešNadijąSavčenko sufabrikuotą bylą.

Holodomoro aukų pagerbimo ceremonijoje taip pat dalyvavo Ukrainos Prezidentas Petro Porošenko, Ukrainos Vyriausybės nariai, ukrainiečių ir lietuvių bendruomenių JAV atstovai.

L. Linkevičius kovo 31–balandžio 1 d. Prezidentės Dalios Grybauskaitės vadovaujamos delegacijos sudėtyje dalyvauja Branduolinio saugumo viršūnių susitikime Vašingtone.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode