Sprogimas

Pasaulinę sveikatos dieną raginami kovoti su diabetu

Per keturiolika metų Lietuvos žmonių ligotumas cukriniu diabetu išaugo daugiau kaip 3 kartus –2001 metais sirgo 1 iš 90 gyventojų, o 2015 metais – 1 iš 29.

Ligotumo cukriniu diabetudidėjimo tendencija pastebima ne tik Lietuvoje. Prognozuojama, kad iki 2040 metų diabetu sirgs 1 iš 10 pasaulio gyventojų. 2015 metais pasaulyje dėl šios ligos mirė 5 milijonai žmonių – gyvybė užgesdavo kas 6 sekundes.

Iš viso cukriniu diabetu Lietuvoje 2015 m. sirgo 101395 asmenys, iš jų – 814 vaikų (0,8 proc. visų sergančiųjų diabetu).Lietuvoje 2015 m. 1,3 karto daugiau moterų, nei vyrų sirgo šia liga ir 1,3 karto daugiau mieste gyvenančių asmenų, nei kaimuose. Daugiausiai sirgo Zarasų rajono savivaldybės gyventojai (47 asmenys iš 1000 savivaldybės gyventojų), o mažiausiai – Klaipėdos rajono (14 asmenų iš 1000 savivaldybės gyventojų).Tikėtina, kad 44100 cukriniu diabetu susirgusių 20–79 m. amžiausLietuvos gyventojų nebuvo nustatyti.

„Lietuva gali pasidžiaugti vienais mažiausių ligotumo ir mirtingumo rodikliais nuo cukrinio diabeto Europos Sąjungoje, tačiau remiantis tarptautine patirtimi,nemaža dalis šios ligos atvejų lieka nediagnozuotų. Turėtume labiau susirūpinti savo ir artimųjų sveikata, dažniau apsilankyti pas šeimos gydytojus ir profilaktiškai pasitikrinti. Labai svarbu šią ligą anksti diagnozuoti ir pradėti gydyti dar neprasidėjus komplikacijoms“, – teigia Higienos instituto specialistai.

Lietuvoje 2015 m. beveik 95 proc. sergančių diabetu asmenų sirgo antrojo tipo cukriniu diabetu, kuriuo riziką susirgti galima sumažinti sveikai maitinantis, kontroliuojant kūno svorį, reguliariai mankštinantis ir nerūkant. Susirgus diabetu svarbu kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje, kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekio kraujyje, nes tik taip galima užkirsti kelią komplikacijoms.

Higienos instituto specialistai parengė informacinį biuletenį „Pasaulinė sveikatos diena – suvaldyk diabetą!“, kuriameaptariami ligotumo cukriniu diabetu rodikliai Lietuvoje ir Europoje.

Higienos institutas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode