Sprogimas

NŽT vadovės konkursą laimėjo V.Baltraitienės buvusios pavaldinės Kėdainiuose dukra

Vilnius, balandžio 8 d. (BNS). Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovės konkursą laimėjusi Daiva Mūrienė yra žemės ūkio ministrės „darbietės“ Virginijos Baltraitienės žemiečių, Kėdainių rajono politikų ir savivaldybės administracijos darbuotojų Regimanto ir Zitos Valiauskų dukra, rodo BNS penktadienį surinkti duomenys.

Apie konkurso laimėtoją ketvirtadienio vakarą pranešusi Žemės ūkio ministerija nepateikė jokių duomenų apie D.Mūrienės biografiją.

Iš viešuose šaltiniuose prieinamos informacijos matyti, kad 32 metų D.Mūrienė yra baigusi teisės studijas Vytauto Didžiojo universiteto Teisės institute, anksčiau yra dirbusi Valstybiniame miškotvarkos institute, pastaruoju metu dirba Kauno rajone įsikūrusios Policijos mokyklos prie Policijos departamento Logistikos skyriaus vedėja.

Kėdainių šeimų ryšiai

Žemės ūkio ministerija penktadienį BNS informavo, kad konkursą laimėjusios D.Mūrienės išsilavinimo, darbinės patirties ir dabartinių pareigų atskleisti negali, kol kandidatūra nepatikrinta Specialiųjų tyrimų tarnybos.

„Konkurso organizavimo tvarkos aprašas reglamentuoja visas procedūras ir ten pasakyta, kad apie pretendentus informacija yra neviešinama. Asmuo pretendentu laikomas tol, kol jis nepaskiriamas į konkrečias pareigas, kol nėra išleidžiamas įsakymas. Visi yra pretendentai, net konkurso laimėtojas, tol, kol nepaskiriami, jie nėra vieši asmenys ir teisės aktai numato, kad duomenys apie pretendentus neskelbiami“, - BNS sakė Valstybės tarnybos departamento Atrankų skyriaus vedėjas Arvydas Kazlauskas.

D.Mūrienės tėvas R.Valiauskas yra rajono savivaldybės administracijos filialo - Gūdžiūnų seniūnijos seniūnas, o motina Z.Valiauskienė - savivaldybės kontrolierė, šiame poste ji dirba nuo 2000 metų.

Ministrė V.Baltraitienė kelerius metus buvo tiesioginė Z.Valiauskienės vadovė: 1999 iki 2004 metų vadovavo Kėdainių rajono savivaldybės administracijai, 2004 - 2005 metais buvo rajono merė.

Kaip rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys, V.Baltraitienė ir Z.Valiauskienė iki Darbo partijos įkūrimo priklausė tai pačiai Naujosios sąjungos partijai, abi su šia partija 2002 metais buvo išrinktos į Kėdainių rajono tarybą. 2008 metais Seimo rinkimuose abi politikės dalyvavo po skirtingų partijų vėliavomis: V.Baltraitienė kaip Darbo partijos atstovė, Z.Valiauskienė kaip Naujosios sąjungos kandidatė. Naujoji sąjunga 2011 metais įsiliejo į Darbo partijos gretas.

R.Valiauskas: ji tikrai prie vairo girta nepapuls

Nuo 2004 metų karjerą Kėdainių savivaldybėje kaip seniūnas pradėjęs R.Valiauskas teigė, kad jo dukra konkursą į NŽT vadovo postą laimėjo pelnytai.

„Aš galvoju, kad mano dukra yra ant tiek gudri, kad ji yra šaunuolė. (...) Ji labai šaunuolė, tikrai prie vairo girta nepapuls, aš ją tikrai palaikau, jokio interesų konflikto nematau“, - BNS sakė seniūnas.

Jis neslėpė, jog pažįsta tiek V.Baltraitienę, tiek jos vyrą Regimantą Baltraitį.

Pasak R.Valiausko, su žemės ūkio ministre jis pažįstamas darbo reikalais - paskutiniu metu jie matėsi vasario mėnesį. Tuo metu su R.Baltraičiu jį sieja mažiau formalūs santykiai - abu vyrai kartais bendrauja, yra medžiotojai ir priklauso tai pačiai medžiotojų draugijai, tačiau, anot R.Valiausko, kartu jie nėra niekada medžioję ir priklauso skirtingiems medžiotojų būreliams.

R.Valiauskas buvo ilgametis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys, iš kurios išstojo prieš kelis metus. Iš pradžių BNS neigęs, jog priklausė Darbo partijai, vėliau R.Valiauskas pripažino, kad maždaug pusantrų metų priklausė ir Darbo partijai.

V.Baltraitienė, kuri yra Darbo partijos Kėdainių skyriaus pirmininkė, BNS penktadienį sakė, kad R.Valiauskas iki šiol priklauso Darbo partijai.

Seniūnas tikino neagitavęs už Darbo partijos atstovą 2015 metų savivaldos rinkimuose: „Man agituoti nereikia ir aš neagituoju tokiuose dalykuose“.

Tačiau 2015 metų vasario 21 dienos Kėdainių laikraščio „Rinkos aikštė“ numeryje matyti jo agitacija už Darbo partijos kandidatę į Kėdainių merus Nijolę Naujokienę. Šiuos duomenis BNS pateikė Kėdainių rajono portalas „Kėdainių mugė“.

Perklaustas apie jo agitaciją už šią politikę, R.Valiauskas teigė neturėjęs pasirinkimo, nes už N.Naujokienę tuo metu buvo priversti agituoti visi savivaldybės seniūnai.

Viceministras apie ryšius sako nieko nežinąs

NŽT vadovo konkursą vykdžiusiai komisijai vadovavo žemės ūkio viceministras „darbietis“ Saulius Jakimavičius. Jis taip pat yra Darbo partijos Jonavos skyriaus pirmininkas.

S.Jakimavičius BNS sakė, kad nieko nežino apie konkursą laimėjusios D.Mūrienės tėvų ryšius su Baltraičių šeima.

Jo teigimu, NŽT vadovo konkursas įvyko skaidriai, tvarkingai ir aiškiai.

„Šita nuostata galioja ne tik šitam konkursui, viskas turi būti padaryta pagal įstatymus“, - sakė jis.

Naują NŽT vadovą rinko iš aštuonių narių sudaryta komisija. Pasak S.Jakimavičiaus, visi jie D.Mūrienę įvertino panašiai.

NŽT direktoriaus pareigos liko laisvos po to, kai iš jų sausį buvo priversta trauktis Daiva Gineikaitė. Pastaroji praėjusių metų pabaigoje įkliuvo vairuodama neblaivi. STT šiuo metu atlieka tyrimą dėl įtarimų, kad ji bandė nuslėpti neblaviumą.

STT šią savaitę pareiškė įtarimus dėl prekyba poveikiu ir D.Gineikaitės į darbą priimtam „darbiečiui“ NŽT vadovės patarėjui buvusiam vidaus reikalų ministrui Gintarui Furmanavičiui. STT įtaria, kad G.Furmanavičius už kyšį siekė paveikti NŽT darbuotojus, jog būtų leista Vilniuje suformuoti žemės sklypą, prijungiant prie neįvardijamos įmonės sklypo valstybei priklausančią žemę

V.Baltraitienė: būtinas apsivalymas

V.Baltraitienė šią savaitę teigė nežinojusi, kad jos partijos kolega G.Furmanavičus bus įdarbintas NŽT patarėju. Anot jos, taip nusprendė buvusi šios tarnybos vadovė D.Gineikaitė. Beje, pastaroji jokiai partijai nepriklausė. G.Furmanavičiaus narystė Darbo partijoje šią savaitę buvo sustabdyta.

STT pareiškus įtarimus G.Furmanavičiui, ministrė V.Baltraitienė pareiškė, jog NŽT būtinas apsivalymas.

„Iš tikrųjų tai ne pirmas ir ne paskutinis atvejis, manau, kad apsivalymas šioje tarnyboje būtinas. Tai labai aiškiai pasimatė per 2015 metus ir šiais metais“, - trečiadienį sakė V.Baltraitienė.

D.Gineikaitė NŽT vadovės konkursą laimėjo 2014 metais. Vos tik ministre tapusi V.Baltraitienė tąkart nutraukė jau paskelbtą NŽT vadovo konkursą, teigdama, kad jis buvo „pernelyg eskaluojamas“, ir pareiškė norinti asmeniškai peržiūrėti konkurso sąlygas.

„Eidama į ministrės postą pabrėžiau, kad reikalausiu skaidrumo ir kompetencijos, todėl nusprendžiau pati susipažinti su konkurso sąlygomis“, - tąkart BNS sakė V.Baltraitienė.

Tuo metu žiniasklaidoje taip pat rašyta, kad NŽT vadovo postas gali būti atiduotas Darbo partijos nariui Arvydui Sabockiui, kuris paskutiniuose Seimo rinkimuose 2012 metais buvo patekęs į rinkėjų balsų pirkimo skandalą.

D.Mūrienės komentarų BNS gauti kol kas nepavyko. Ji teigė į klausimus atsakysianti vėliau.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode