Sprogimas

Lietuvos kalvystės centras – Mažeikiai

Birželio 3-4 dienomis, penktadienį ir šeštadienį, Mažeikiuose vyks jubiliejinė – penktoji – tarptautinė kalvystės meno ir amatų šventė.

Antradienį, Mažeikių rajono savivaldybėje vyko spaudos konferencija, kurioje buvo pristatyta šventės programa, išskirti svarbiausi akcentai.


Sugrįžta į Senamiesčio parką


Savivaldybės meras Antanas Tenys džiaugėsi, kad Mažeikiai turtingi išties stipriais, talentingais kalviais-menininkais: „Tai nėra lengvas menas – ne visi sugeba dirbti su metalu taip, kaip dirba mūsų kalviai. Džiugu, kad pagrindinis šios šventės organizatorius yra Lietuvos kalvių kalvis Virgilijus Mikuckis. Šventėje bus daug visko, parengta puiki programa. Džiaugiuosi, kad šiemet šventė vėl sugrįžta į atnaujintą Senamiesčio parką – labai to laukėme. Šį savaitgalį senamiestis ir čia esantis parkas bus pagrindinė mažeikiškių ir svečių iš Lietuvos bei daugelio Europos šalių traukos vieta“. Savivaldybės vadovas akcentavo, kad į spaudos konferenciją susirinko tie žmonės, nuo kurių darbo, idėjų, sumanymų realizavimo labai daug priklausys šventės sėkmė.


Šventės koordinatorė, vicemerė Sigutė Bernotienė priminė, kad jau penktą kartą vykstančios Kalvystės meno ir amatų šventės tikslas – supažindinti su senaisiais amatais, suteikti galimybę gyventojams iš arti prisiliesti prie kalvystės meno subtilybių. Juolab šioje šventėje apie 70 kalvių, suvažiavusių iš įvairių šalių, kurs bendrą kūrinį „Sodas“. Vicemerė ragino žiūrovus būti smalsiems, drąsiai klausti amatininkų, domėtis jų darbo procesu. „Mūsų darbuose patikrinta komanda pasiruošusi priimti svečius, džiuginti žiūrovus – padaryta daug namų darbų, parengta programa, kuri, mano nuomone, patiks įvairaus amžiaus, skonio, pomėgių žmonėms“, – kalbėjo Savivaldybės mero pavaduotoja.

Krašto kultūros premijos įteikimo ceremonija


Savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Rupkutė sakė, kad jos vadovaujamo skyriaus užduotis – pasirūpinti, kad į Mažeikius atvykę kalviai patogiai miegotų, skaniai valgytų, o šventėje jų nuotaika būtų puiki. Savivaldybės tarptautiniams partneriams iš Lenkijos, Vokietijos, Latvijos, Vokietijos parengta įdomi, su Mažeikių rajonu supažindinanti programa. Pagrindinis siekis, kad visi išsivežtų pačius puikiausius įspūdžius apie mūsų miestą.
„Vis tik didžiausią akcentą dedu ties penktadienį Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokykloje vyksiančiu renginiu – ilgamečiam pedagogui, meno kolektyvų dalyviui, aktyviam visuomenininkui Jonui Ildifonsui Venaliui bus įteikta Krašto kultūros premija. Didžiulis įvertinimas labai garbingam žmogui. Mes džiaugiamės mūsų rajone turėdami tokių žmonių“, – teigė A. Rupkutė.

Duoklė protėviams ir žemei – skulptūra „Sodas“


Renginio režisierius Paulius Mylė informavo, kad šventės ašis – skulptūros „Sodas“, kurios maketas buvo pristatytas spaudos konferencijoje, kūryba. Užkūrus kalviškąjį žaizdrą, karūnuotasis kalvių kalvis V. Mikuckis pakvies į jubiliejinę šventę atvykusius kalvius ne tik bendrauti, bet ir dirbti – bus kalami paukščiai, kurie vėliau bus pritvirtinti prie „Sodo“.

„Paukščiai simbolizuoja laisvę, skrydį, svajonių išsipildymą. Puiku, kad šitas sodas liks Mažeikiuose. Kiekvienas atvažiavęs kalvis čia paliks savo širdies dalį“, – kūrybinio sumanymo semantiką atskleidė režisierius.

Kalvystės meno virtuozas, šiųmetinės – V tarptautinės kalvystės meno ir amatų – šventės organizatoriaus ir kūrybinio projekto „Sodas“ sumanytojas V. Mikuckis prisipažino, kad jam labai įdomu, kokius paukštukus atsiveš tie 70 kalvių, kaip jie interpretuos pateiktą informaciją: „Paukščiai – protėvių dvasios, saugančios ir padedančios gyvenantiems žemėje“.
Lietuvos kalvių kalvis priminė, kad sodas – iš suvertų ant siūlo šiaudelių ar nendrių surištas papuošalas, kuris namuose būdavo kabinamas gimus vaikui, per vestuves, Kūčias.„Šis sodas bus duoklė mūsų protėviams, senovės tikėjimams. Yra svarstymų, kad toje vietoje, kur tas sodas stovės, bus įrengta Baltų aikštė“, – sakė V. Mikuckis.

Mažeikiai – kalvių Meka, šventė – kalvių atlaidai

Garbingos kalvių dinastijos atstovas Mindaugas Stankus tikino, kad Lietuvoje ir užsienyje gyvenantys kalviai labai laukia šios šventės Mažeikiuose, todėl noriai priima kvietimą atvykti. Jie žino, kad čia bus įdomu, galės pasidalinti idėjomis, galbūt gauti užsakymų.
„Mažeikiai yra Lietuvos kalvystės centras. Mūsų čia daug. Neišvažiavome, neišsibėgiojome. Galbūt todėl, kad per daug mylime savo amatą ir žemę“, – atviravo M. Stankus. Jam pritarė ir kiti spaudos konferencijoje dalyvavę kalviai. Anot jų, Mažeikiai geriausiai tinka plėtoti šį amatą. Buvo minčių, kad Mažeikiai yra kalvių Meka, o šventė – kalvių atlaidais.

Donatas Liekmanis prisipažino norintis kalbėti apie jausmus: „Manau, kad tai, ką mes jaučiame, turėtų pajausti į šventę atėję žiūrovai. Mes, kalviai, esame jausmingi, aistringi, todėl tikiu, kad ir kiti tai pajaus“.

Krašto kultūros premijos laureatas, ketvirtos eilės kalvis Česlovas Pečetauskas įsitikinęs, kad renginys yra dvikryptis: kalviai rengia šventę žiūrovams, šie gi atsilygina tuo pačiu. Tad svarbiausia nenuvilti, parodyti šio seno amato grožį, vertę, prasmę. „Mus apspinta įvairiausio amžiaus, išsilavinimo, patirties žmonės, pilasi begalės klausimų. Vaikams seilė iki kelių tįsta, pirmąkart pamačius kalamą pasagą. Tuo tarpu senesni kartais nustebina: mums dar nežinomomis kalvystės paslaptimis pasidalina. Labai laukiame šios šventės. Tikiu, kad vieni kitų nenuvilsime“, – kalbėjo Č. Pečetauskas.

Šventės programa

Birželio 3 d., penktadienis:

15.00 val. Senamiesčio parke – Kalviško žaizdro užkūrimo ceremonija, kalami paukščiai skulptūrai „Sodas“;

16.00 val. Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokykloje (V. Burbos g. 9) – Mažeikių krašto kultūros premijos įteikimas;

Birželio 4 d., šeštadienis:

11.00 val. Mažeikių muziejuje (V. Burbos g. 9) – konferencija „Metalo ir ugnies valdovai“;

16.00 val. Senamiesčio parke V tarptautinės kalvystės meno ir amatų šventės atidarymas;

16.30 val. koncertuos Žilvinas Žvagulis;

18.00 val. – Vytauto Didžiojo universiteto tautinių šokių ansamblio „Žilvitis“ etnospektaklis „Kalvis“;

19.00 val. – Lietuvos kalvių kalvio 2016 karūnavimo ceremonija;

20.00 val. – grupės „Pelenai“ ir Česlovo Gabalio koncertas;

22.00 val. – diskoteka;

23.00 val. – šventiniai fejerverkai.

Šventės generalinis rėmėjas – Mažeikių rajono savivaldybė.

Organizatorius – Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centras

Parengta pagal Savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus informaciją

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode