Sprogimas

Kodėl rutina gali būti jums naudinga?

Žodis „rutina“ daugeliui turi neigiamas asociacijas. Žmonės, kurie biuruose dirba pastovias valandas, kiekvieną rytą keliasi ir eina miegoti tuo pačiu laiku, kartais su pavydu stebi dirbančiųjų laisvesniu grafiku gyvenimus. Atrodo, kad galimybė dirbti iš bet kurios pasaulio vietos ir nuolat besikeičiantys darbo dienos planai turėtų būti daug įdomesni nei iš pirmo žvilgsnio varginanti ir nuobodi rutina, tačiau žmogaus sveikatai ir gyvenimo kokybei vis dėlto reikia nusistovėjusios dienotvarkės ir tam tikros disciplinos. Ypač, jeigu gyvenime patiriate daug streso, norite būti produktyvūs ar turite miego sutrikimų. Kaip mums padeda ta nuobodi rutina?

Įtaka produktyvumui ir kūrybiškumui

Kalbant apie produktyvumą, jam itin svarbi yra rytinė rutina – ji padeda nusiteikti visai likusiai dienai, kontroliuoti savo dienotvarkę ir teisingai paskirstyti laiką darbams. Rutina suteikia mūsų dienai struktūrą, kasdien daromus veiksmus galime atlikti greitai, į juos per daug neinvestuodami laiko ir energijos. Tai leidžia nukreipti dėmesį ir skirti daugiau laiko iš tiesų svarbiems dalykams – naujam projektui, kuriam turite vadovauti, idėjos generavimui, naujai sudėtingai užduočiai ar svarbiam susitikimui.

Jeigu įprastą darbo dieną keltumėtės vis kitu laiku, į darbą važiuotumėte vis kitu maršrutu, o pietautumėte kaip papuola, svarbiausius dienos darbus atliktumėte patirdami didžiulį stresą ir greičiausiai nieko nespėtumėte padaryti laiku. Rutinos dėka dienoje gali atsirasti laiko kūrybai.

Taip pat rutina padeda ir nusiraminti prieš svarbius įvykius ar darbus. Pavyzdžiui, jeigu žinote, kad tam tikrą valandą gersite kavą, automatiškai jūsų pasamonė bus rami net ir didžią dieną, nes įprastas dienos režimas jums nepasikeis. Kava – labai svarbi rutinos dalis, todėl ją vertėtų rinktis atsakingai. Tai galite padaryti e-parduotuvėje CoffeeLoft.

Ne tik efektyvesnis darbas, bet ir geresnė savijauta

Daug tyrimų rodo, kad kasdienė rutina gyvenime padeda ne tik siekti produktyvumo, bet ir gerina emocinę bei fizinę sveikatą.

Štai pagrindiniai rutinos pliusai:

Mažina streso lygį – Jei turėsite išankstinį dienos ar savaitės planą, jausitės labiau kontroliuojantys savo kasdienybę, taip darbo diena nuo pat ryto bus šiek tiek ramesnė. Daug sprendimų jau būsite priėmę iš anksto, todėl rūpintis reikės tik dienos metu netikėtai iškylančiais klausimais.

Geresnis miegas – vienas iš svarbiausių kokybiško miego veiksnių yra reguliarumas ir pastovumas. Ėjimas miegoti ir kėlimasis kasdien tuo pačiu metu gali būti pasiektas tik rutinos pagalba, o geras miegas prisideda prie jūsų psichologinės būklės stabilumo, geros nuotaikos ir energingumo.

Suplanuota mityba – nuolat skubėdami dažnai prarandame galimybę valgyti pilnavertį ir sveiką maistą, dėl to neretai ima augti kūno svoris, jaučiame sunkumą ir patiriame kitų sveikatos problemų. Tinkama gyvenimo rutina teigiamai veikia ir valgymo įpročius – suplanuotas maisto apsipirkimas ir ruošimas padės suformuoti sveikus mitybos įpročius.

Daugiau laisvo laiko – nors rutina dažniausiai siejama su nuoboduliu, įvaldę savo laiko planavimo principus ir sukūrę tinkamus įpročius paliksite savo gyvenime daugiau vietos ir veikloms, kurios džiugina ir teikia malonumą. Nesvarbu, kas tai bebūtų – knygos skaitymas, apsilankymas teatre ar susitikimas su draugais. Jei rutinos neturėsite, tikėtina, kad visą dieną praleisite nei produktyviai padirbę, nei kokybiškai pailsėję.

 

Kaip sukurti tinkamą rutiną ir jos laikytis?

Kurti arba keisti savo įpročius žmogui neabejotinai yra viena iš sunkiausių užduočių. Įvairūs tyrimai rodo, kad suformuoti naują įprotį gali užtrukti maždaug 66 dienas. Nuo ko pradėti?

Nuspręskite, kas jūsų rutinoje svarbiausia – iš pradžių nenorėkite aprėpti visko ir staiga pradėti gyventi nepriekaištingai sustyguotą gyvenimą. Pagalvokite, kas šiuo metu jums yra svarbiausia ir kam norite teikti prioritetą. Pavyzdžiui, reguliariam sportui arba mitybai.

Išsikelkite mažus tikslus – kiekvieną didelį tikslą padalykite į mažesnius. Pavyzdžiui, jeigu jūsų tikslas yra dienos metu reguliariai ir sveikai maitintis, pradėkite nuo vieno patiekalo kiekvieną dieną tuo pačiu metu.

Turėkite planą – iš pradžių neužteks apie norimą rutiną tik pagalvoti, geriau viską užsirašykite popieriuje ir smulkiai suskirstykite į kiekvienos dienos planą. Kasdien matant dalykus, kuriuos turite padaryti, greičiau juos įsisąmoninsite.

Būkite pasiruošęs – į kasdienybę įtraukdami tam tikrus įpročius, būkite iš anksto pasiruošę juos įgyvendinti. Pavyzdžiui, jeigu norite reguliariai gaminti subalansuotą maistą visą savaitę, prieš tai iš anksto nusipirkite tam reikalingų produktų ir susiplanuokite savaitės meniu.

Paverskite rutiną linksma – nors ugdyti savo dienotvarkėje naujus įpročius ne visada bus lengva ir smagu, ypač, jeigu to neteko daryti anksčiau, pasistenkite mėgautis procesu. Pavyzdžiui, jeigu pradedate sportuoti, susiraskite draugą, kuris tai norėtų daryti su jumis.

Stebėkite savo pažangą – užrašų knygelėje ar kalendoriuje žymėkite kiekvieną dieną, kai laikotės nustatytų įpročių. Matydami praėjusių dienų rezultatus turėsite daugiau motyvacijos jų laikytis ir toliau.

Apdovanokite save už pasiekimus – kai tam tikri įpročiai ir veiksmai bus atliekami be sąmoningų pastangų, o automatiškai, apdovanokite save kažkuo maloniu. Taip smegenys gaus stimulo laikytis nustatyto režimo ir toliau.

Žinoma, nereikėtų savęs bausti, jeigu kelis kartus „paslystate“ ir rutinos laikytis nepavyksta – tai visiškai žmogiška. Svarbiausia po tokių dienų sugebėti vėl grįžti į režimą. Ekspertai teigia, kad tokie „laisvadieniai“ jums gali būti netgi visai naudingi – po jų rutina atrodys kaip daug paprastesnis ir patogesnis gyvenimo būdas.

22-08b

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode