Sprogimas

Baltarusijos autoritariškasis lyderis Aliaksandras Lukašenka pirmadienį paskelbė, kad jo armija kitą mėnesį surengs karines pratybas su Rusijos pajėgomis, ir kritikavo, anot jo, vis aktyvesnį NATO veikimu Europoje.

„Prieš kurį laiką suplanavome karines pratybas vasarį. Prašom... paskirti ir paskelbti konkrečią datą, kad niekas negalėtų kaltinti mūsų staiga sutelkus pajėgas ir beveik pasirengus eiti į karą“, – kariuomenės pareigūnams pasakė A. Lukašenka. Jo žodžius citavo valstybinė televizija.

Pranešimas pasirodė pastaraisiais mėnesiais tarp Vakarų ir Rusijos augant įtampai dėl Ukrainos saugumo. Ukraina, artima Vakarų sąjungininkė ir Baltarusijos kaimynė, jau kelerius metus kovoja su promaskvietiškais separatistais šalies rytuose.

Rusija prie savo sienos su Ukraina sutelkė dešimtis tūkstančių karių ir pareikalavo garantijų, kad ši jos kaimynė ir kitos buvusios sovietinės respublikos niekada nebus priimtos į NATO.

Pasak A. Lukašenkos, planus dėl pratybų su Rusija jis parengė gruodį, drauge su savo sąjungininku, Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, bet tuo metu to nepaskelbė.

Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretorius Aliaksandras Valfovičius savo ruožtu pirmadienį sakė, kad Rusijos kariai jau atvyksta į šalį, ruošiantis planuojamų pratybų pirmajam etapui, pranešė BelTA.

Pasak jo, Minskui nerimą kelia didėjantis NATO karinis aktyvumas netoli Baltarusijos sienų.

„Didinamos kaimyninių šalių kariuomenės, intensyvinami kariniai mokymai. Tai vyksta ne vien Lenkijoje ir Lietuvoje, kurios yra Aljanso narės – jų militarizacija yra nuspėjama. Tačiau siekdama įtikti savo kuratoriams Vakaruose nuo jų neatsilieka ir mūsų pietinė kaimynė Ukraina, – kalbėjo A. Valfovičius.

„Kaimyninių valstybių agresyvi ir destruktyvi politika nė kiek neskatina išsaugoti ir vystyti kaimyniškus santykius. Bet kuriuo metu gali įvykti provokacija ir įvyks nepataisomas dalykas“, – teigė jis ir pridūrė, kad susiklosčius tokiai padėčiai Baltarusija privalo būti pasiruošusi veikti „nedelsdama ir ryžtingai“, tiek savarankiškai, tiek kaip Maskvos vadovaujamos regiono pajėgų grupės narė.

A. Lukašenka nenurodė, kiek karių dalyvaus pratybose „Sąjungos ryžtas 2022“, bet sakė, kad jų metu didžiausias dėmesys turėtų būti skirtas scenarijui, numatančiam situaciją, kai Baltarusijos kariuomenė yra priversta „priešintis iš Vakarų ateinančioms pajėgoms“.

Beveik tris dešimtmečius valdantis Baltarusijos lyderis pratybas teisino tuo, kad prie jo šalies sienų su Lenkija, Ukraina ir Baltijos valstybėmis esą telkiamos pajėgos.

Jis apkaltino Ukrainą telkiant tūkstančius karių, bet įrodymų nepateikė. A. Lukašenka taip pat sakė, kad Varšuva paprašė NATO dislokuoti „logistikos, tiekimo ir techninės paramos ešelonų tinklą“.

Rusija neigia, kad dislokuodama pajėgas prie Ukrainos ji rengiasi sausumos puolimui, ir kaltina NATO brovimusi prie jos sienų. Maskva pareikalavo, kad Vašingtono vadovaujamas Aljansas nebepriimtų naujų narių, ir konkrečiai paminėjo Ukrainą bei Sakartvelą.

REUTERS-Scanpix nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode