Sprogimas

milijonusJau daugiau kaip 5 mln. žmonių pasitraukė iš Ukrainos nuo Rusijos karinės invazijos pradžios vasario 24 dieną, penktadienį parodė Jungtinių Tautų duomenys.

Ši pabėgėlių krizė Europoje jau dabar yra didžiausia nuo Antrojo pasaulinio karo ir toliau sparčiai vystosi.

JT pabėgėlių reikalų agentūra UNHCR nurodė, kad per minėtą laikotarpį iš Ukrainos pasitraukė 4 796 245 mln. šios šalies piliečių.

Palyginus su padėtimi ketvirtadienį, UNHCR paskelbtas ukrainiečių pabėgėlių skaičius išaugo 59 774 žmonėmis.

Daugiau kaip 2,7 mln. ukrainiečių išvyko į Lenkiją. Jie sudaro šešis dešimtadalius išvykusių nuo karo pradžios. Daugiau kaip 725 tūkst. žmonių atsidūrė Rumunijoje.

UNHCR duomenys rodo, kad beveik 645 tūkst. ukrainiečių pabėgo per kelias paskutines vasario dienas, dar beveik 3,4 mln. jų paliko šalį per kovo mėnesį, o nuo šio mėnesio pradžios iš Ukrainos pasitraukė daugiau kaip 760 tūkst. žmonių.

Apie 90 proc. iš Ukrainos išvykusių pabėgėlių yra moterys ir vaikai. Karinei tarnybai tinkamiems 18–60 metų amžiaus vyrams negalima išvykti iš šalies.

Savo namus buvo palikti beveik du trečdaliai visų Ukrainos vaikų, įskaitant tebesančius savo šalyje.

Tuo metu JT Tarptautinė migracijos organizacija (TMO) sako, kad į kaimynines šalis iš Ukrainos pabėgo dar beveik 215 tūkst. trečiųjų šalių piliečių, kurie neturi nei Ukrainos, nei šalies, į kurią jie atvyko, pilietybės. Dauguma jų yra studentai ir migrantai darbininkai. 

TMO vertinimais, 7,1 mln. žmonių yra palikę savo namus, bet neišvykę iš Ukrainos.

Iki invazijos Ukrainos vyriausybės kontroliuojamuose regionuose buvo 37 mln. gyventojų. Į šį skaičių nepatenka Rusijos aneksuoto Krymo ir prorusiškų separatistų šalies rytuose kontroliuojamų teritorijų gyventojai.

Toliau pateikiami UNHCR duomenys apie tai, į kurias kaimynines šalis išvyko ukrainiečių pabėgėliai.

Lenkija

UNHCR duomenimis, beveik šeši dešimtadaliai ukrainiečių pabėgėlių – iš viso 2 720 622 – kirto Lenkijos sieną. 

Daugelis žmonių, per sieną patenkančių pirmiausia į artimiausias vakarines kaimynes, toliau tęsia kelionę į kitas Šengeno erdvei priklausančias Europos šalis. 

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė, kad Lenkija sergantiems ir sužeistiems žmonėms iš Ukrainos rezervavo 7 000 lovų ligoninėse ir kad 20 proc. jų šiuo metu yra naudojamos.

Nuo karo pradžios iš Lenkijos į Ukrainą išvyko apie 652 tūkst. žmonių.

Prieš šią krizę Lenkijoje jau gyveno apie 1,5 mln. ukrainiečių, daugiausiai migrantų darbininkų.

Rumunija

Į kaimyninę Rumuniją įvažiavo 726 857 žmonės iš Ukrainos. Didelę dalį jų sudaro asmenys, atvykę per Moldovą.

Manoma, kad didžioji jų dauguma išvyko į kitas šalis.

Rusija

Į Rusiją atvyko 484 725  pabėgėliai iš Ukrainos.

Be to, vasario 18–23 dienomis į Rusiją atvyko 105 tūkst. žmonių iš prorusiškų Rytų Ukrainos regionų Donecko ir Luhansko.

Vengrija

Remiantis JT agentūra, Vengrijos sieną iki šiol kirto iš viso 447 053 ukrainiečių pabėgėliai.

Moldova

Moldovos siena yra arčiausiai didelio Ukrainos uostamiesčio Odesos.

Šios ES nepriklausančios ir vienos neturtingiausių Europoje valstybių sieną kirto 419 499 ukrainiečiai.

Dauguma pabėgėlių, atvykusių į 2,6 mln. gyventojų turinčią šalį, keliavo toliau į kitas valstybes, bet maždaug 100 tūkst. pasiliko, įskaitant 50 tūkst. vaikų. Iš pastarųjų tik 1 800 sudaryta galimybė lankyti mokyklas.

„Pabėgėliai vaikai iš Ukrainos pasitraukė nuo žiauraus karo ir į Moldovą atvyko nieko neturėdami ir traumuoti. Jie labai pažeidžiami; jiems reikalinga nedelsiama pagalba“, – sakė nevyriausybinės organizacijos „Švietimas negali laukti“ direktorė Yasmine Sherif (Jasmin Šerif).

„Valstybinės mokyklos atviros pabėgėlių vaikams, bet pajėgumai yra viršyti, be to, skubiai reikalinga psichologinė pagalba, psichosocialinės paslaugos, higienos priemonės ir mokytojai“, – pridūrė ji.

Slovakija

Į Slovakiją, iš kaimyninių valstybių turinčią trumpiausią sieną su Ukraina, atvyko 329 597 pabėgėliai iš Ukrainos.

Baltarusija

Į Rusijos artimą sąjungininkę Baltarusiją pasitraukė 22 827 pabėgėliai.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode