Sprogimas

Velykinė pascha

Neįsivaizduoju šv. Kalėdų be riešutinio pyrago, o šv. Velykų šventės – be paschos. Mano šeimoje šis varškės pyragas yra būtinas per šv. Velykas.

Paschos receptų turi ne vieną, tačiau šįkart pasiūlysiu Jums būtent šį. Jums reikės:

Kepsniai ant iešmo

Svarbiausi kepsnių ant iešmų gamybos dalykai:

Kokią rinktis mėsą? Be abejo ir jokių dvejonių skaniausia, kvapniausia ir geriausia yra aviena.

Aukščiausios kokybės kepsniui ant iešmo reikia imti tik metinės avelės nugarinę nuo ketvirto iki septinto šonkauliuko. Aukštos kokybės akstis (kebabas, šašlykas) gausis iš avies kumpių, blogesnės kokybės – avino. Ėriuko mėsa akstims kepti netinka, nes jo mėsa dar nėra visiškai subrendusi.

Užkandis, per akimirką sugrąžinantis į vaikystę

Vis dar ilgi besiskleidžiančio pavasario vakarai suburia šeimos narius puodeliui arbatos ir nuoširdžiam pokalbiui, o saulėtos dienos šeimas sukviečia pirmiesiems piknikams gryname ore. Kartu dalinamės daugybe nuostabių istorijų, lydinčių iš kartos į kartą, kurios per trumpą akimirką nukelia į šiltus prisiminimus. Visai kaip sūrelis „Uriga“ – mažas saldžios varškės ryšulėlis, nunešantis į nerūpestingą vaikystės popietę, kvepiančią šokoladu ir saldžia vanile...

Tailandietiški ryžių makaronai su riešutų sviesto padažu

 

Daug kas mėgsta Azijos skonius, bet klysta manydami, kad namų sąlygomis azijietiškus patiekalus paruošti labai sudėtinga. Iš tiesų tai labai lengva, „Iki“ parduotuvėse galite rasti visų reikalingų ingredientų ir vos per kelias minutes namie pagaminti skaniausius egzotiškus patiekalus.

Vienos skardos česnakinės krevetės su pavasario daržovėmis

 

Vienos skardos patiekalai yra ypač greiti, patogūsir lengvai pagaminami, o skonių sukurti galima pačių įvairiausių. Šį kartą – skanus ir maistingas česnakinių krevečių ir pavasario daržovių derinys. Beje, daržoves galima naudoti pačias įvairiausias, kokias tik mėgstate ir turite. Svarbiausia, kad naudojamų daržovių kepimo laikas būtų panašus. Tuo tarpu vietoje krevečių galite naudoti savo mėgstamą žuvį – patiekalui taip pat puikiai tinka lašiša. Tik tokiu atveju žuvį dėkite kepti kartu su daržovėmis, šiek tiek anksčiau nei krevetes.

Šiltos šviežių bulvių ir lęšių salotos

Šios salotos ne tik skanios bei maistingos, bet ir sočios – baltymų, o tuo pačiu ir sotumo,joms suteikia lęšiai. Skonio paslaptis šiuo atveju slypi medaus-garstyčių padaže, kuris įsigeria į lęšius ir puikiai apjungia visus ingredientus į skanią visumą. Jei norisi, papildomai salotas galima pagardinti fetos ar ožkos sūriu.

Švediški ir itališki kukuliai

Švediškų kukulių receptas

Kukuliams reikės:

  • 450 g maltos jautienos;
  • 450 g maltos kiaulienos;
  • 2 v. š. šviesto;
  • 1 svogūno;
  • Trečdaliostiklinėspieno;
  • 2 kiaušinių;
  • Trečdaliostiklinės maltų džiūvėsėlių;
  • Pagalskonį: maltų juodųjų pipirų, malto muskato riešuto, žiupsnelio druskos.

Cukinijų vyniotinis

  1. Cukiniją (vidutinio dydžio. Ne tokia mažytė, kaip būna parduotuvėse, o iš daržo) nuplaunu, nulupu, išimu sėklas, sutarkuoju ir gausiai pabarstau druska, sumaišau, kad išsiskirtų vanduo. Taip cukiniją laikau apie 30 min. Tada nuspaudžiu vandens likutį ir cukinija paruošta.

Idėjos Užgavėnėms – blynai, kurie padės skaniai išvaryti žiemą

Retas lietuvis, minėdamas Užgavėnes, praleidžia progą pasigaminti ar pasivaišinti blynais. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad tautiečiai blynus Užgavėnių laikotarpiu ne tik gamina namuose, bet ir gausiai juos perka parduotuvėse. O su norinčiais artimuosius nustebinti išskirtinio skonio blynais dalijamės trimis „Maximos“ maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės siūlomais receptais.

Lietuviško daržo pažiba – burokas: kaip išsaugoti naudingiausias savybes?

Lietuvių pamėgtas burokas – tikrai galinga daržovė. Ir labai lietuviška. Ją tautiečiai deda visur: į sriubą, salotas, sviestą, saldainius ir net į biskvitą. Nuo Viduržiemio jūros krantų pasiekęs lietuviškas žemes, jis čia gerai prigijo, o šeimininkės ir virėjai pamėgo nestipraus skonio, ryškios spalvos daržovę, kuri puikiausiai atlaikydavo šaltas žiemas vėsiame rūsyje ar uždengta šiaudais, lauke, po žemėmis. Visi su burokėlių sultimis elgtis reikėtų atsargiau, sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Riešutiniai saldainiukai

Kai norisi valgyti saldžiai ir gali sau leisti.

Dauguma kartais susimąstome, kad per daug piktnaudžiaujame saldumynais. Na, bent jau aš – tikrai ne išimtis. Turiu ką nors saldaus suvalgyti ryte prie kavos, bet pradeda graužti sąžinė. Nutariau su savo sąžine susitarti ir pasidaryti tokių saldėsių, kuriuose nėra bent tiesioginio cukraus. Taigi, štai mano gaminami riešutiniai saldainiukai.

Kepsnių blizgis

Kepsnių blizgis

200 g tikro arba dirbtinio medaus trintuvu (blenderiu) suplakti su 50 g sojos padažo, 30 g balzamiko ir 30 g garstyčių. Tepti ant kepamų kepsnių teptuku.

Kepintos ankštinės pupelės

Ankštines pupeles (ankštinius žirnelius) nepatariu virti, - greitai ištęžta. Jas geriausiai gaminti pagal paprastą ir labai lengvą receptą. Taip pagamintas ankštines pupeles net iki tol nemėgę, bet paragavę, puola jas valgyti. Vaikai be išimties ypač pamėgsta taip pagamintas ankštines pupeles...

„Uriga“ sūrelis sugrąžina į vaikystę

Tuo metu, kai parduotuvių lentynose pasirodė pirmieji varškės sūreliai, basas lakstei po kiemą ir taškeisi po balas... Kai grynas oras buvo nuolatinis palydovas, o vakaras užklupdavo maloniu nuovargiu po kasdienių dienos stebuklų... Kai ryte pažadindavo mamos kepti blynai arba dar geriau - ant stalo rasdavai varškės sūrelį, įvyniotą į raudonai rudą sviestinį popierėlį. Daug kas pasikeitė, bet visų pamėgtas skonis išliko tas pats.

Restoranas Vilniuje – senosios Baltijos virtuvės židinys

Senoji Baltijos virtuvė (tiek maistas, tiek valgymo kultūra) – daugiakultūris reiškinys, priklausęs nuo turimų pajamų ir padėties visuomenėje. Patyrinėjus valstiečių, bajorų, miestiečių, didikų, valdovų valgiaraščius išryškėja skirtingi maitinimosi įpročiai. Tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį ir į kiekvieną laikmetį atskirai tam, kad būtų galima susidaryti kuo tikslesnį senosios Baltijos virtuvės vaizdą.

Sveikesni desertai – ko vertėtų atsisakyti?

Turbūt daugelis žmonių negali gyventi be saldumynų, pyragų, bandelių ir kitokių miltinių patiekalų, kurie puikiai dera prie kavos puodelio. Taip, skanu. Tačiau naudos iš tokių produktų mūsų organizmui jokios. Be to, taip sulėtinama medžiagų apykaita, prisideda papildomų kilogramų, o ir dažnas miltinių patiekalų vartojimas nepridės ir sveikatos. Tačiau ką daryti, jei kartais taip norisi deserto ar gardaus pyrago? Apie tai kuo pakeisti įprastus miltus ir kokių produktų derėtų vengti pasakoja „ Žaliosios dėžutės “ atstovė Rima Novikevičiūtė. Rima yra diatetikos studentė, maisto tinklaraščio „Wase taste“ kūrėja.

5 dalykai, kuriuos reikėtų žinoti kiekvienam kavos mėgėjui

 

Kava daugeliui iš mūsų yra tapusi kasdienybės palydove – šis gėrimas dažnai pasirenkamas ir sunkiais rytais, ir diskusijose su draugais, ir darbo pertraukų metu. Gurmanai įsitikinę, kad kavos paruošimas yra menas, kuris reikalauja įgūdžių ir tam tikrų niuansų išmanymo, tačiau iš tiesų, norint mėgautis puikaus skonio gėrimu, tereikia žinoti kelis esminius dalykus, kuriuos šį kartą ir aptarsime.

Prasidėjo lietuviškų pomidorų sezonas: valgyti siūlo kasdien ir po daug

 

Jau tapo įprasta, kad sulaukus balandžio parduotuves užplūsta šviežias lietuviškų pomidorų derlius. Tiesa, kasmet tikslus jo pasirodymo laikas priklauso nuo gamtinių sąlygų, tačiau šis pavasaris jau džiugina pirkėjus ką tik nuskintais vietos augintojų pomidorais. Būtent švieži, gerai sunokę pomidorai yra patys vertingiausi dėl juose esančių maistingųjų medžiagų ir bene labiausiai mėgstami gaivaus skonio išsiilgusių pirkėjų, rašome pranešime žiniasklaidai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode