Sprogimas

Malkinė – ar įmanoma ją pasidaryti pačiam?

Jei planuojate šildytis ar jau šildotės kietuoju kuru, malkinė yra tas statinys, kuris gali jums itin praversti. Čia galite patogiai ir saugiai laikyti malkas, apsaugoti jas nuo aplinkos poveikio. Taip pat laikant malkas malkinėje, viskas atrodys daug estetiškiau ir tvarkingiau nei laikant jas tiesiog lauke, uždengtas brezentu. Tad, jei manote, jog dabar pats laikas pasistatyti malkinę, tačiau abejojate, ar šį darbą pavyks padaryti pačiam, šis straipsnis – kaip tik jums! Čia pateiksime keletą patarimų, padėsiančių suprasti, kokie žingsniai yra reikalingi, ruošiantis malkinės statybai, bei ką vertėtų gerai apgalvoti.

Ar malkinei statyti reikalingas leidimas?

Visų pirmiausia, reikėtų žinoti, jog tam, kad galėtumėte pasistatyti malkinę, leidimas nėra reikalingas, tačiau tokiu atveju yra būtina laikytis tam tikrų reikalavimų, t. y. atstumas iki gretimo sklypo ribos turėtų būti ne mažesnis kaip 3 metrai. Norint, jog malkinė stovėtų arčiau nei 3 metrai iki sklypo ribos, tuomet reikėtų tai raštiškai suderinti su kaimynu. Kaip bebūtų, jei planuojate statyti malkinę, kuri turėtų pamatus, reikia paruošti supaprastintą statinio projektą, kurį patvirtintų savivaldybės architektas.

Gerai apgalvokite, kur stovės malkinė

Labai svarbu gerai apgalvoti, kur stovės malkinė. Ir tai reiškia ne tik aukščiau minėtų reikalavimų laikymąsi. Pasirinkus netinkamą malkinės vietą, su laiku pastebėsite, jog ji neatlieka savo funkcijos taip gerai, kaip galėtų, dėl ko ji taps trumpalaikiu ūkiniu pastatu, kurią greitai norėsis pakeisti kažkuo kitu. Tad, sprendžiant, kur stovės malkinė, reikia apmąstyti keletą aspektų. Pirmiausia, ji neturėtų stovėti įduboje ar kitoje vietoje, kur kaupiasi vanduo. Dėl per didelės drėgmės mediena ims pūti, deformuosis, o tam tikros metalinės detalės pradės rūdyti. Visa tai taip pat gali būti ir pelėsio atsiradimo priežastis. Taip pat malkinės nestatykite visiškame pavėsyje, kadangi trūkstant saulės spindulių, irgi gali pradėti kauptis drėgmė, dėl ko malkos sudrėks ir taps itin neefektyvios kūrenimui – greičiau sudegs, bus mažiau kaitros, išsiskirs daugiau suodžių ir dūmų.

Pasiruoškite reikiamus įrankius

Nepriklausomai nuo to, kokio dydžio malkinės norite, jai pastatyti yra reikalinga tam tikra įranga. Rekomenduojama visais įrankiais pasirūpinti iš anksto tam, kad vėliau statybų procesas nesustotų, prireikus kažko, ko dar neturite. Pagal tai, koks projektas numatomas, gali reikėti skirtingų įrankių, tačiau pagrindiniai, kurių prireikia bene kiekvienam statančiam, yra šie: plaktukas, matavimo ruletė, pjūklas, elektrinis gręžtuvas bei suktuvas. Taip pat labai naudingas prietaisas gali būti ir pjovimo staklės, kuriomis galima lengvai atpjauti lentas bei medienos plokštes, tad visas darbo procesas tampa daug efektyvesnis ir paprastesnis. Jei susidomėjote ir manote, jog šis prietaisas ir jums išties praverstų, jį labai lengvai bei greitai įsigykite internetu!

Pasirinkite tvirtą malkinės pagrindą

Dar vienas labai svarbus dalykas, statant malkinę, yra pasirinkti tvirtą pagrindą. Nė vienas statinys ilgai netarnaus, jei jo pagrindas bus netinkamas, tad tam naudoti patariama betoninius blokus, plytas ar tas pačias lentas. Žinoma, jei planuojame itin didelio ploto malkinė, tuomet geriausias pasirinkimas – pamatai. Jie užtikrins, jog jūsų statinys bus kuo mažiau paveikiamas aplinkos ir tikrai tarnaus ilgą laiką, tačiau nepamirškite, kad tokiu atveju bus reikalingas savivaldybės darbuotojo patvirtinimas. Nerekomenduojama malkų krauti tiesiai ant žemės, kadangi taip jos sudrėks ir dėl aukščiau minėtų priežasčių bus netinkamos naudoti.

Pasisemkite įkvėpimo internete

Jei nesate tikras, kaip jūsų malkinė turėtų atrodyti, įkvėpimo galite pasisemti internete! Iš tiesų čia galima rasti daugybę patarimų ir net mokomųjų filmukų, tiksliai ir aiškiai, žingsnis po žingsnio, parodančių, kaip pačiam pasistatyti malkinę kieme. Taip pat galite pasidomėti ir tuo, kokie galimi malkinių dizainai – gi labai svarbi ir vizualinė pusė, tad norėtųsi, jog malkinė derėtų prie kitų sklype esančių statinių. Žinoma, tam gali pasitarnauti ir įvairūs statybų žurnalai, kuriuose taip pat gausu įvairių idėjų. Nebijokite ieškoti – visa tai tikrai išeis į naudą!

Kada pagalbos reiktų kreiptis į profesionalą?

Turėkite omenyje, jog net ir tokio nedidelio projekto kaip malkinės įgyvendinimui yra reikalinga nemažai laiko. Ypač, jei tai darote pirmą kartą, tuomet tikrai bus dalykų, apie kuriuos turėsite pasidomėti papildomai ir kuriuos reikės išmokti, pradedant nuo įvairių įrankių naudojimo ir baigiant tinkamų medžiagų pasirinkimu. Be to, jei planuojamas statinys yra tikrai gana didelis, jį pastatyti pačiam gali būti per daug sudėtinga. Taigi, tokiais atvejais rekomenduojama kreiptis į profesionalus, kurie visą šį darbą padarys už jus. Priklausomai nuo jūsų turimo biudžeto, jie patars, koks projektas gali būti įgyvendinamas, kokios medžiagos galėtų būti naudojamos bei kiek laiko visa tai truks. Bet kokiu atveju nebijokite kreiptis į specialistus, galbūt jums reikės tik konsultacijos, o galbūt nuspręsite ir tolimesnius darbus patikėti būtent jiems.

Taigi, tikimės, kad šis straipsnis buvo naudingas ir atsakė į svarbiausią klausimą – turint pakankamai laiko ir kokybišką įrangą, malkinę tikrai įmanoma pasistatyti pačiam! Dėl to, jei nuspręsite imtis šio projekto, linkime pačios didžiausios sėkmės!

22-08c

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode