Sprogimas

SAM: nuo COVID-19 pasiskiepijo apie penktadalis nėščiųjų, išimties atsisakyti neketinama

nesciujuNuo koronaviruso pasiskiepijusios yra apie penktadalis nėščiųjų ir gimdyvių, tačiau tvarkos, kai joms leidžiama nemokamai testuotis galimybių pasui atsisakyti kol kas nėra planuojama, sako sveikatos apsaugos viceministrė.

„Šis sprendimas gimė ne šiaip sau, buvo nemažai pasitarimų. Šiandien atvykstančių gimdyvių vakcinuotų turime tikrai nedidelį skaičių, skirtingai nuo kitos populiacijos – smarkiai mažesnį, kadangi turi labai daug nuogąstavimų, labai daug klausimų“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė sveikatos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Šiuo metu nėščiosioms sudaryta galimybė nemokamai testuotis galimybių pasui, jeigu nėra jos pasiskiepijusios.

Viceministrės teigimu, sprendimas priimtas gavus labai daug kreipimųsi iš besilaukiančių moterų, teigusių, kad trūksta duomenų apie COVID-19 vakcinos poveikį nėštumui.

Ji sakė neturinti tikslių duomenų, kokia dalis nėščiųjų yra pasiskiepijusi, bet apytiksliai šis procentas galėtų siekti penktadalį.

„Vienos iš didžiausių akušerijos klinikų, kur atvažiuoja pakankamai nemažai gimdyvių, paklausus vis dėlto koks procentas iš visų atvykusių gimdyvių yra vakcinuotos, jų yra apie 20 procentų“, – sakė A. Bilotienė-Motiejūnienė.

Ketvirtadienį pranešus, kad Kauno klinikose nuo sunkių COVID-19 komplikacijų mirė 23 metų gretutinių ligų neturėjusi gimdyvė, viceministrė sakė, jog papildomos priemonės skatinti nėščiąsias skiepytis nėra numatytos, nes jos ir taip turi daug progų pabendrauti su medikais ir išsiaiškinti rūpimus klausimus.

„Moteris, besilankydama pas šeimos gydytoją, pas akušerį-ginekologą tikrai yra paklausiama tikriausiai ir ne kartą ir turi galimybę užduoti klausimus, rasti atsakymus ir priimti sprendimus. Kažką keisti, aš manau, pagal mūsų tokį nedidėjantį gimstamumą, yra sudarytos pakankamai palankios sąlygos, ir tikrai gali visur ir vakcinuotis, gali ir testuotis, yra sąmoningos, sveikos moterys, kurios gali priimti savarankiškai sprendimą“, – sakė A. Bilotienė-Motiejūnienė.

„Neabejotinai mes kaip SAM sakome, kad šiandien dienai, pasak specialistų, tokio didelio pavojaus nematome besilaukiančioms, bet sprendimus jos priima pačios“, – pridūrė ji.

Viceministrė pabrėžė, kad akušeriai-ginekologai pateikia rekomendacijas nėščiosioms skiepytis, ir svarstė, kad galbūt gimdyvės mirties atvejis paskatins daugiau moterų pasiskiepyti.

Ji teigė, kad konkrečių siūlymų keisti esamą tvarką, kai nėščiosioms taikoma išimtis, nebuvo. A. Bilotienė-Motiejūnienė taip pat pabrėžė, kad nėščiosios dažniausiai būna jauno amžiaus, sąmoningos, dirbančios moterys, todėl gali nesunkiai rasti informaciją ir nėra ta visuomenės grupė, kurios nepasiektų informacija apie skiepus.

„Galimai bus svarstymai, bet taip pat bus tartasi su specialistų draugijomis, ar tikrai tai turėtų įtakos vakcinacijai, nes nėra, kad kas antra ar trečia nėščioji eitų testuotis. Mes pasitikslinime ir žiūrėsime pagal poreikį, ar tikrai jau būtų toks antplūdis besitestuojančių būsimųjų mamų, kad reikėtų keisti kokius nors sprendimus. Nes keičiant sprendimą prieš tai reikia labai gerai įvertinti ir pasižiūrėti, ar jis duos efektą“, – kalbėjo viceministrė.

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas Mindaugas Kliučinskas sakė, kad Jungtinėse Valstijose atlikti tyrimai rodo, jog jokių papildomų rizikų nei nėščiosioms, nei kūdikiams dėl vakcinos nekilo.

Tuo metu  COVID-19 liga tiek nėščiosioms, tiek gimdyvėms yra pavojingesnė: jos dažniau atsiduria ligoninėje ir reanimacijoje bei miršta, kaip viena iš COVID-19 komplikacijų minimas priešlaikinis gimdymas.

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode