Sprogimas

S. Skvernelis į kelio užrašų bylą pasitelkė kalbininką A. Smetoną

Buvęs premjeras, dabar Seimo narys Saulius Skvernelis į bylą dėl užrašų ant kelio šalia namų įtraukė žinomą kalbininką Antaną Smetoną.

Buvęs tuometės prezidentės Dalios Grybauskaitės ir buvusio susisiekimo ministro Roko Masiulio patarėjas Gediminas Vaitkevičius pirmos instancijos teismo liepą buvo išteisintas dėl politiko šmeižto, tačiau nukentėjusysis S. Skvernelis ir prokuratūra šį nuosprendį apskundė. Dabar byla apeliacine tvarka nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme.

Vilniaus rajone, Zujūnų seniūnijoje, Upės gatvėje, netoli S. Skvernelio šeimos namų ant asfalto buvo palikti užrašai „vagies namas“ ir „Skvernelis“ bei nupiešta rodyklė. 

Šią savaitę per posėdį Vilniaus apygardos teisme buvo paskelbta, kad įrodinėdamas, jog buvo apšmeižtas šiuos užrašus padariusio G. Vaitkevičiaus, ekspremjeras kreipėsi dėl konsultacinės specialisto išvados į žinomą docentą ir humanitarinių mokslų daktarą. 

S. Skvernelis teismo posėdyje nedalyvavo, jo advokatas Augustinas Vaičiūnas sakė, kad teismui pateikta konsultacinė specialisto išvada dėl teksto suvokimo.

A. Smetona pateikė išvadą, kad užraše yra konstatuojamojo pobūdžio teiginys, tokiu teiginiu galima pažeminti ir paniekinti asmenį, teiginį galima vertinti kaip šmeižtą.

Tuo metu išteisintojo G. Vaitkevičiaus advokatė Dovilė Murauskienė sakė, kad tokia kalbininko išvada labiau tiktų civiliniam procesui, nei baudžiamajam ir suabejojo jos įrodomąja verte. 

S. Skvernelis taip pat prašė priteisti iš G. Vaitkevičiaus 600 eurų, sumokėtus už konsultacinę išvadą. 

Prokuratūra sako, kad užrašuose ant kelio nebuvo išreikšta kritika ar nuomonė – tai buvo tikslinis asmens šmeižimas, akivaizdžiai peržengiantis civilinės atsakomybės ribas.

S. Skvernelis prašo panaikinti išteisinamąjį nuosprendį G. Vaitkevičiui ir priimti naują, apkaltinamąjį nuosprendį – pripažinti kaltu pagal abi nusikalstamas veikas – šmeižimo ir viešosios tvarkos pažeidimo.

Tuo metu G. Vaitkevičiaus advokatė D. Murauskienė BNS sakė, jo viešosios tvarkos pažeidimas nesukėlė tokių padarinių, jog būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė. Kaip pavyzdį ji nurodė įvykius, kai vaivorykštės spalvomis Vilniuje buvo išdažyta pėsčiųjų perėja.

„Visuomenė žinojo apie galbūt neskaidrius asfaltavimo veiksmus, vyko VTEK posėdžiai, žodis vagis pavartotas perkeltine prasme, reiškia galbūt neskaidrų kelio asfaltavimą, mano klientas siekė sukritikuoti jo neskaidrią politinę veiklą“, – BNS sakė advokatė D. Murauskienė.  

Teismas savo verdiktą skelbs gruodžio 22 dieną.

Liepą Vilniaus regiono apylinkės teismas išteisino G. Vaitkevičių, nuosprendyje buvo rašoma, kad asmuo nesiekė parodyti nepagarbos aplinkai, o norėjo išreikšti savo poziciją, pilietinį pasipiktinimą dėl galbūt neskaidrios Upės gatvės asfaltavimo istorijos.

2019 metų spalio pabaigoje perskirstant Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervo lėšas Vyriausybė 300 tūkst. eurų papildomų lėšų skyrė Vilniaus rajonui, nors ši savivaldybė nebuvo pateikusi konkrečios paraiškos, nebuvo nurodžiusi ir prašomos sumos.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode