Parama dėkojame




Lietuvos pašto pirmasis 2023 m. pusmetis: e. prekybos maitinamas LP EXPRESS augimas ir krentančios tradicinių pašto paslaugų apimtys

augimasLietuvos pašto veiklos pajamos pirmąjį 2023-ųjų pusmetį siekė 55,6 mln. eurų ir buvo 12,2 proc. didesnės nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tai lėmė per LP EXPRESS paštomatų tinklą keliavusių siuntų kiekio augimas, didėjęs į Lietuvą iš užsienio siųstų siuntų skaičius, o taip pat vasarį įsigaliojusi nauja pašto paslaugų kainodara. Vis dėlto bendrovei iššūkiu tebelieka mažėjantis tradicinių pašto paslaugų poreikis ir būtinybė dar labiau efektyvinti veiklą. 

Iš viso per pirmuosius šešis šių metų mėnesius per 352 paštomatus turintį LP EXPRESS tinklą buvo pristatyta 3,95 mln. siuntų – 49 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu  2022 m. Tai lėmė Lietuvoje išpopuliarėjusi ir tebeauganti elektroninė prekyba, didėjantis paštomatų – kaip siuntų pristatymo – kanalo populiarumas ir itin aukšti kokybiniai LP EXPRESS rodikliai.

Tačiau tradicinių pašto paslaugų (daugiausiai – laiškų siuntimo ir prenumeratos pristatymo) paklausa ir toliau smarkiai traukėsi. Minėtų paslaugų apimtys pirmąjį metų pusmetį sumenko 24 proc., o vien tik laiškų pašto tinklu keliavo net 36 proc. mažiau nei analogišku laikotarpiu pernai – 7 mln. vienetų.

„Pirmajame metų pusmetyje nestigo iššūkių, kurie, tikėtina, tęsis ir artimiausioje ateityje. Tradicinių pašto paslaugų apimtys toliau traukėsi, o lėtėjantis elektroninės komercijos augimo pagreitis, geopolitinis ir ekonominis neapibrėžtumas aktyvina konkurencinę kovą siuntų pristatymo rinkoje. Antrąjį šių metų pusmetį sieksime išlaikyti savo užimamą rinkos dalį plėsdami LP EXPRESS paštomatų tinklą, taipogi pritaikydami paslaugas kintantiems klientų poreikiams. Be to, siekdami išlaikyti bendrovės finansų tvarumą traukiantis tradicinėms pašto paslaugoms, privalėsime didinti efektyvumą ir mažinti veiklos kaštus“, – sako Lietuvos pašto generalinis direktorius Rolandas Zukas.

Grynasis Lietuvos pašto pelnas pirmąjį šių metų pusmetį sudarė 5,3 mln. eurų. Šiam rezultatui didžiausią įtaką padarė išaugusios veiklos pajamos ir 5,9 proc. sumažėjusios sąnaudos.  
Bendrovės EBITDA lyginant, su praeitų metų pusmečiu, išaugo 10,6 mln. Eur ir siekė 10 mln. Eur.

Lietuvos paštas yra didžiausias pašto ir siuntų paslaugų teikėjas šalyje. Jis valdo 170 pašto skyrių ir 352 paštomatus turintį LP EXPRESS tinklą. Daugiau negu 17 tūkstančių kaimiškų vietovių Lietuvos pašto paslaugas gyventojams teikia 550 mobiliųjų laiškininkų. Bendrovės vizija – būti regioną su pasauliu jungiančiu patikimiausiu siuntų pristatymo tinklu.

 

Susisiekimo ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode