Parama dėkojame




Inžinerijos batalionas praėjusiais metais neutralizavo beveik 60 proc. daugiau sprogmenų

sprogLietuvos kariuomenės Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono (PJVIB) kariai pernai neutralizavo beveik 60 proc. daugiau sprogmenų, palyginti su ankstesniais metais, penktadienį pranešė Lietuvos kariuomenė.

Sprogmenų neutralizavimo kuopos kariai 2023 metais neutralizavo 8 tūkst. 182 vienetus įvairių tipų ir kalibrų standartinių sprogstamųjų užtaisų ir amunicijos, iš jų 5 tūkst. 370 vnt. buvo rasta reaguojant į policijos informaciją pagal gyventojų pranešimus.

2022 metais pagal gyventojų pranešimus rasta 2 tūkst. 228 vienetai sprogmenų. Išminuotojų teigimu, išaugusį gyventojų pranešimų skaičių lėmė šaltesnė žiema – šaltis sprogmenis per tam tikrą laiką iš žemės iškelia į paviršių kaip akmenis.

Sprogmenų neutralizavimo specialistams dažniausiai teko vykti į Vilkaviškio, Šakių, Klaipėdos, Raseinių rajonus. Nepasikeitė ir radinių statistika: artilerijos sviedinių rasta 45 proc., minosvaidžio minų − 30 proc., rankinių granatų – 10 proc., dar 15 proc. sudarė kiti standartiniai sprogstamieji užtaisai.

Kaip nurodoma pranešime, įspūdingiausiomis išminavimo operacijomis tapo Antrojo pasaulinio karo laikų aviacinės bombos neutralizavimas netoli Šiaulių, kai dėl saugumo Zokniuose teko nutupdyti lėktuvus ir atlaisvinti oro erdvę, taip pat Panemunės miestelyje prie pat geležinkelio rastos vokiškos aviacinės bombos neutralizavimas.

Sudėtingumu išsiskyrė sovietinės padegamosios bombos ZAB-100, skirtos sukelti gaisrus, neutralizavimo operacija Rūdninkuose – bombą teko saugiai atverti, pašalinti iš jos degųjį mišinį ir padegamuosius elementus.

2023 metais iš viso patikrinta 1 870 ha teritorijų ir neutralizuota 2 tūkst. 812 vnt. sprogmenų ir amunicijos, iš kurių 1 tūkst. 316 vnt. sudarė standartiniai sprogstamieji užtaisai, kai 2022 metais tokių užtaisų buvo rasta 118.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode