Parama dėkojame




Seimas sugriežtino fejerverkų prekybą ir naudojimą

fejerverkaiSiekiant sumažinti fejerverkų prieinamumą, nuo šių metų vidurio griežtės jų prekyba ir naudojimas. 

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo pataisas: už balsavo 99 parlamentarai, keturi buvo prieš, o susilaikė šeši.  

Laisvės frakcijos atstovės Ievos Pakarklytės teigimu, galima rasti ir kitų šventimo būdų, kurie neterštų gamtos, negąsdintų gyvūnų, netrikdytų Lietuvoje gyvenančių ukrainiečių pabėgėlių.  

Liberalas Andrius Bagdonas piktinosi, kad fejerverkų naudojimą norima uždrausti neleidžiant kiekvienai savivaldybei apsispręsti savarankiškai. 

Įstatymo pataisomis nuo sausio iki lapkričio pabaigos uždrausta naudoti vadinamuosius F2 kategorijos fejerverkus –  populiariausius mažą triukšmą keliančius ir skirtus naudoti aptvertose teritorijose. Išimtys bus taikomos prekybininkams, kurie turės leidimą gaminti ir laikyti visų kategorijų pirotechnikos priemones, bet tik savose patalpose, pavyzdžiui, ginklų parduotuvėse.   

F2 kategorijos fejerverkų nebegalės įsigyti ir naudoti 16-17 metų jaunuoliai – tai daryti bus galima tik nuo 18 metų.  

Taip pat Seimas apribojo nuotolinę tokių pirotechnikos priemonių, išskyrus skirtas naudoti būste, prekybą, nebent jeigu jas pristatys licencijų turėtojai ir prieš įteikiant pirkėjui patikrintų jo amžių, supažindintų su naudojimo taisyklėmis. Draudimas galiotų ir degalinėms ar arčiau kaip 30 metrų nuo jų bei mokyklų. 

Prekybininkai taip pat įpareigoti per policijos elektroninių paslaugų sistemą (PEPS) iki lapkričio pabaigos pranešti, kuriose platinimo vietose būtų prekiaujama fejerverkais. To nepadarius prekiauti nebus galima.  

Vienas pataisų iniciatorių konservatorius Andrius Vyšniauskas BNS anksčiau yra sakęs, kad visiško fejerverkų draudimo Lietuvoje negalima įvesti, nes tai prieštarautų Europos Sąjungos teisei.  

Seimas, be kita ko, savivaldybių taryboms leido nustatyti profesionalių fejerverkų naudojimo tvarką ir vietas – jos galės uždrausti arba riboti fejerverkų naudojimą. Bus galima šį draudimą taikyti arba visoje savivaldybės teritorijoje, arba konkrečiose zonose tam tikrais pasirinktais laikotarpiais.    

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode