Lietuvoje prarasti pažymėjimą gresia 237 tūkst. sveikatos nepasitikrinusių vairuotojų

teissLietuvoje nuo kitų metų sausio prarasti vairuotojo pažymėjimą gresia 237 tūkst. sveikatos nepasitikrinusių asmenų, didžioji dalis jų – 30-65 metų amžiaus, pranešė „Regitra“.

„Pirmoji žinia, kad projektas vyksta sklandžiai ir tai patvirtina skaičiai vairuotojų, kurie jau pasitikrino sveikatą ir šios pareigos nenukėlė į metų pabaigą. Tokių vairuotojų, pasitikrinusių per pastarąjį pusmetį, Lietuvoje jau yra daugiau nei 200 tūkstančių“, – spaudos konferencijoje antradienį kalbėjo „Regitros“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas.

„Reikia pripažinti, kad vairuotojų dalis, kurie šia pareiga dar nepasirūpino, dar yra didelė – truputį daugiau nei 50 proc., šiai dienai siekia 237 tūkstančius. Labiausiai suskubti arba pasirūpinti turėtų 30-65 metų asmenys, nes jų dalis yra didžiausia“, – pridūrė jis.

Nuo 2025 metų sausio vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus susietas su jo sveikatos pažyma – šiai nustojus galioti bus stabdomas ir pažymėjimo galiojimas. Tokias Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas praėjusių metų pabaigoje priėmė Seimas.

Anot V. Dominausko, pasitikrinti, ar medicininė pažyma galioja, galima apsilankius elektroninių paslaugų portale, taip pat „Regitros“ internetiniame tinklalapyje.

Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas ragino vairuotojus suskubti ir pasitikrinti sveikatą nelaukiant rudens, kai apkrova šeimos gydytojams būna didesnė.

„Šiuo metu, kadangi yra sumažėjęs sergamumas, patekti pas šeimos gydytoją ar pasitikrinti sveikatą yra pakankamai paprasta“, – teigė šeimos gydytoja Alma Astafjeva. 

„Jeigu bus nukelta į lapkritį, gruodį ar sausį, jau atėjus terminui, tai tikrai bus didelės problemos, nes tuo metu turėsime didelį skaičių sergančių žmonių“, – kalbėjo gydytoja.

Anot jos, jei asmuo neturi lėtinių ligų, sveikatos pažyma dažniausiai išduodama po vienos konsultacijos. Turintiems tokių ligų procesas gali užsitęsti iki kelių mėnesių.

Viceministras sakė, kad nuo pernai metų lapkričio sveikatą pasitikrinusių asmenų skaičius yra viršijęs 40 tūkst. per mėnesį.

„Panašu, kad su tokiais tempais galėtume pasiekti labai gerus rezultatus“, – kalbėjo A. Pečkauskas.

Asmenys, kurių vairuotojo pažymėjimas nebegalios jiems nepasitikrinus sveikatos, tą galės padaryti užsiregistravę pas šeimos gydytoją. Atskirai kreiptis į „Regitrą“ neprireiks, nes informacija apie galiojančią pažymą bus gauta skaitmeniniu būdu.

Neprofesionaliems vairuotojams iki 65 metų sveikatos pažyma galioja 10 metų, nuo 66-erių iki 79-erių – penkerius metus, o vyresniems nei 80 metų – dvejus metus. Dirbantiems pagal darbo sutartis – krovininių automobilių, taksi, greitosios pagalbos, specialiųjų tarnybų ir kitiems vairuotojams – iki 80 metų – dvejus metus, nuo 80 metų – vienus metus. 

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode