Marcinkevičius




Paauginti europiniai unguriai įkurdinti Lietuvos vandens telkiniuose

Į 98 šalies ežerus, tvenkinius ir upes išleista 1366,7 tūkst. vnt. paaugintų ungurių jauniklių.

Iš Didžiosios Britanijos balandžio mėnesį atsigabenti stiklinės stadijos unguriukai daugiau nei mėnesį buvo kruopščiai prižiūrimi patyrusių Žuvininkystės tarnybos Pietų regiono žuvivaisos skyriaus Laukystoje žuvivaisos specialistų. Natūraliu pašaru – šaldytais menkių ikrais – maitinamos žuvys sustiprėjo ir buvo išleistos į Lietuvos vandens telkinius.

Unguriais papildyti net 19 Ignalinos rajono vandens telkinių. Į juos išleista 289 tūkst. vnt. šių žuvų. Į 8 Molėtų rajone telkšančius ežerus išleisti beveik 282,3 tūkst. vnt., o į 10 Švenčionių rajono ežerų – virš 186 tūkst. vnt. paaugintų ungurių jauniklių. Nemune (nuo Kauno HE iki deltos) ir Neryje (Kaišiadorių raj.) įkurdinti 140 tūkst. vnt. šių žuvų.

Unguriais praturtinti vandens telkiniai ir Anykščių, Biržų, Elektrėnų, Kauno, Kaišiadorių, Kazlų Rūdos, Kelmės, Klaipėdos, Kupiškio, Pagėgių, Panevėžio, Plungės, Prienų, Rokiškio, Šiaulių, Širvintų, Šilalės, Šilutės, Tauragės, Telšių, Trakų, Ukmergės, Utenos, Varėnos ir Vilniaus rajonuose.

Vykdant 2016–2022 metų projektą „Europinių ungurių išteklių atkūrimas Lietuvoje“, 132,2 tūkst. vnt. įveistų žuvų buvo paženklintos specialiais žymekliais. Naudojant akustinius bei telemetrinius metodus bus galima įvertinti ungurių mirtingumą migruojant Lietuvos vidaus vandenyse. Šie duomenys bus naudojami atliekant mokslinius tyrimus, kurie būtini Ungurių išteklių atkūrimo Lietuvoje plane numatytiems tikslams įgyvendinti.

Projektas finansuojamas iš Europos jūrinių reikalų ir žuvininkystės fondo ir Lietuvos nacionalinio biudžeto lėšų pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2014–2020 metų veiksmų programos pirmojo Sąjungos prioriteto „Ekologiškai tausios, efektyvaus išteklių naudojimo, inovacinės, konkurencingos ir žiniomis grindžiamos žvejybos skatinimas“ priemonės „Parama išsaugojimo priemonių rengimui ir įgyvendinimui“ veiklos sritį „Parama europinių ungurių išteklių valdymo planui Lietuvoje įgyvendinti“. Pagrindinis projekto tikslas – tęsti jau pradėtus ungurių išteklių atkūrimo darbus ir taip gausinti europinių ungurių išteklius tiek Lietuvoje, tiek Europos Sąjungoje.

Žemės ūkio ministerijos informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode