Marcinkevičius




Dzūkijoje į gamtą bus paleisti 108 baliniai vėžliai

Dzūkijoje į gamtą penktadienį bus paleisti 108 baliniai vėžliai, pranešė Lietuvos zoologijos sodas.

60 vėžlių apsigyvens Metelių regioniniame parke, 48 – Veisiejų.

Šie vėžliukai išsirito iš pernai į zoologijos sodą atgabentų netinkamose vietose buvusių dėčių surinktų kiaušinių.

Lietuvos zoologijos sodas balinių vėžlių veisimo projektus vykdo nuo 2011 metų, per šį laikotarpį į gamtą išleisti 824 baliniai vėžliai.

Numatyta, kad zoologijos sodo specialistai iš netinkamose vietose esančių balinių vėžlių lizdaviečių surinktus kiaušinius inkubuoja, išsiritusius jauniklius paaugina ir paruošia išleisti į laisvę. 

Balinis vėžlys – vienintelė vėžlių rūšis, gyvenanti Lietuvos gamtoje. Šie gyvūnai įrašyti ir į tarptautinę, ir į Lietuvos raudonąsias knygas, jie saugomi visose Europos Sąjungos šalyse.

Vėžlių šarvas – alyvinės spalvos arba rudas, juodas, iki 30 cm ilgio. Šie vėžliai yra ilgaamžiai – gali sulaukti ir 100 metų. Jie minta vandens ir sausumos gyvūnais, daugiausiai nariuotakojais. Sausumoje baliniai vėžliai praleidžia nedaug laiko, dažniausiai kepinasi saulėje ant vandens telkinyje gulinčių rastų ar kupstų, žiemoja įsirausę į dumblą.

Prieš šimtą metų šie vėžliukai gyveno visoje Lietuvos teritorijoje, bet pradėjus aktyviai melioruoti laukus, jų buveinės sunaikintos.

Vilnius, birželio 19 d. (BNS).

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“   sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode