Parama dėkojame




Kodėl reikalingas energinio naudingumo sertifikatas?

sertifikatasPastato (jo dalies) energinio naudingumo sertifikatas yra oficialus dokumentas, išduotas Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos nustatyta tvarka. Šiame sertifikate vertinamas pastato (jo dalies) energijos suvartojimas, nustatoma energinio naudingumo klasė (A, B, C, D, E, F arba G). Yra situacijų, kai šį dokumentą gauti yra privaloma, o kartais tik rekomenduojama, bet visuomet patariama. Kodėl?

 

Mokslininkai, atsakydami į klausimą „Kodėl reikalingas energinio naudingumo sertifikatas?“, dažniausiai argumentuoja pagal visuotines nuostatas. Bendri ir gerai žinomi faktai rodo, kad energetikos efektyvumo skatinimas ir energijos taupymas yra pagrindiniai daugumos šalių energetikos politikos tikslai, kaip apibrėžta Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje. Energinio naudingumo sertifikatas yra konkretus dokumentas, kuris apibrėžia pastato energinį naudingumą arba siūlo profesines priemones jo pagerinimui.

Specialistai, teikiantys energinio naudingumo sertifikavimo paslaugas, tvirtina, kad laikantis tam tikrų principų ir statinio standartų (pvz., gerai apšiltintos ir sandarios atitvaros, šiluminių tiltelių skaičiaus ir dydžio mažinimas, tiesioginis saulės energijos naudojimas, laikinas langų apšiltinimas naktį, naudojant langines, žaliuzes ar storas užuolaidas, vėdinimo su šilumogrąža sistema, nekomplikuota ir lengvai reguliuojama šildymo sistema, taupus elektros energijos vartojimas namuose ir kt.), galima sutaupyti nuo 1/3 iki 2/3 energijos, reikalingos patalpų šildymui. Mažai energijos vartojančių pastatų bendras metinis šilumos poreikis negali viršyti 85 kWh/m2 per metus. Visi šie principai ir standartai yra nurodomi energinio naudingumo sertifikate.

Lietuvoje galiojantys teisės aktai, ypač Statybos techninis reglamentas STR 2.01.02:2016, numato, kad pastatų (jų dalių) energinio naudingumo reikalavimai yra privalomi naujiems statomiems pastatams (jų dalims) bei rekonstruojamiems, atnaujinamiems (modernizuojamiems) ar remontuojamiems pastatams (jų dalims). Yra tam tikrų išlygų, kurias galima rasti Statybos įstatyme. Todėl kartais energinio naudingumo sertifikatas yra ne tik rekomenduojamas, bet ir būtinas.

Kiekvienas specialistas iš skirtingų sričių į klausimą „Kodėl reikalingas energinio naudingumo sertifikatas?“ atsako iš savo perspektyvos. Tačiau paprastam žmogui dažnai svarbu žinoti praktines sertifikato naudas ir kodėl jis turėtų rinktis šią paslaugą. Pagrindinės priežastys yra šios:

  1. Energinio naudingumo sertifikatas suteikia svarbią informaciją apie pastatą, įskaitant jo energinį naudingumą, minimalius energinio naudingumo reikalavimus ir metinį energijos suvartojimą negyvenamuosiuose pastatuose bei atsinaujinančios energijos išteklių dalį visame energijos vartojime.
  2. Sertifikatas gali padidinti pastato vertę. Nurodydama pastato energinio naudingumo klasę (A++, A+, A, B, C, D, E, F, G), ši priemonė lemia, ar pastatas yra energiškai efektyvus arba ne. Aukštesnė klasė dažnai reiškia didesnę pastato kainą, tačiau tai taip pat gali atsispindėti didesniais taupymais energijos sąnaudų aspektu.
  3. Sertifikate, jei reikia, pateikiamos rekomendacijos dėl pastato sąnaudų ir energinio naudingumo gerinimo. Šios rekomendacijos apima priemones, susijusias su pastato atitvarų ar techninės sistemos renovacija, taip pat priemones atskiroms pastato dalims. Energinio naudingumo sertifikatas taip pat padeda gyventojams taupyti ir mažiau energijos sunaudoti.

Galiausiai, reikia atkreipti dėmesį, kad energijos išlaidos sudaro svarbų namų ūkių biudžetų komponentą. Pasaulinės energetikos tendencijos skatina mažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro, skatinti energijos efektyvumą ir naudoti atsinaujinančius energijos išteklius. Visos šios tendencijos rodo, kad energinio naudingumo sertifikatas ateityje tikrai nepraranda savo reikšmės, o gali tapti ne tik teisinio reguliavimo, bet ir praktinio naudojimo būtinybe.

Jei esate nusprendę, kad energinio naudingumo sertifikatas jums tikrai reikalingas, galite užsisakyti šią paslaugą iš Klaipėdos statybos kompanijos telefonu +3706 865 3020, el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba pateikdami užklausą internetu www.kskompanija.lt.

23-310

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode