Marcinkevičius




Parengta atmintinė norintiems kaupti buitines nuotekas nuotekų kaupimo rezervuaruose

kaupimoNorintiems kaupti buitines nuotekas nuotekų kaupimo rezervuaruose Aplinkos apsaugos departamento specialistai parengė atmintinę, kurioje gyventojai gali rasti atsakymus į svarbiausius klausimus apie tinkamą nuotekų tvarkymą.  

Nevalytos nuotekos teršia paviršinius ir požeminius vandens telkinius, dirvožemį, kenkia aplinkai. Nuotekose didžiąją medžiagų dalį sudaro maistinės medžiagos, pavyzdžiui, azotas ir fosforas. Šios medžiagos gali pakenkti gėlo vandens ir jūrų aplinkai ir lemti eutrofikaciją – pernelyg greitą dumblių bei aukštesniųjų augmenijos formų augimą, kuris sutrikdo organizmų pusiausvyrą vandenyje ir daro neigiamą poveikį vandens telkinių būklei, todėl svarbu tinkamai tvarkyti nuotekas. Vienas iš galimų variantų, – jas kaupti nuotekų rezervuaruose ir užtikrinti, kad būtų laiku išvežamos.  

Aplinkos apsaugos departamento parengtoje atmintinėje pateikiama informacija, ko reikia norint įsirengti rezervuarą, kokie aplinkosaugos reikalavimai taikomi įrenginiui, kokia jo eksploatacija bei priežiūra ir kokius dokumentus gyventojai individualiai kaupiantys buitines nuotekas rezervuaruose privalo turėti.  

Ką reikia žinoti norint įrengti nuotekų kaupimo rezervuarą

Prieš įrengiant nuotekų kaupimo rezervuarą, reikia įsitikinti ar nėra galimybės prisijungti prie centralizuotos nuotekų tvarkymo sistemos ar įrengti biologinio nuotekų valymo įrenginį. Kokiais atvejais, norint įrengti rezervuarą, gali būti reikalingas Statybos leidimas (daugiau informacijos rasite Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos sukurtame įrankyje arba konsultuojantis su šios inspekcijos konsultantais).  

Aplinkosaugos reikalavimai nuotekų kaupimo rezervuarui

  • Nuotekų kaupimo rezervuaras negali būti savadarbis, šis įrenginys privalo būti gamyklinis (sertifikuotas). 
  • Jis privalo būti uždaras (kad kuo mažiau sklistų kvapas) ir hermetiškas (t. y. sandarus). 
  • Naujai įrengiamų nuotekų kaupimo rezervuarų minimalus tūris turi būti toks, kad sutalpintų per 7 kalendorines dienas susidarančias nuotekas. 
  • Rekomenduojame įrenginiui pasirinkti tokią vietą, kad būtų užtikrintas patogus privažiavimas asenizacinėms (vakuuminėms) mašinoms išsiurbti ir išvežti rezervuaruose sukauptą turinį.

Nuotekų kaupimo rezervuaro eksploatacija ir priežiūra

Įsirengus rezervuarą privaloma jį tinkamai eksploatuoti, užtikrinant sukauptų nuotekų transportavimą ir teisėtą galutinį sutvarkymą. Įmonę, turinčią teisę teikti nuotekų transportavimo paslaugas, galima rasti Nuotekų tvarkymo informacinėje sistemoje (NTIS).  

Turint nuotekų kaupimo rezervuarą, nereikia atlikti išleidžiamų nuotekų laboratorinių tyrimų, nes nuotekos nėra išleidžiamos į aplinką. 

Dokumentus, patvirtinančius nuotekų išvežimą ir pridavimą, būtina saugoti ne trumpiau kaip 3 metus nuo jų išrašymo datos. Plačiau – atmintinėje

Kitas Aplinkos apsaugos departamento paruoštas atmintines galima rasti čia

Jei kyla klausimų apie aplinkos apsaugos reikalavimus, Aplinkos apsaugos departamento specialistai jus pakonsultuos telefonu +370 700 02022 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..  

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode