Parama dėkojame




Ketvirtasis sakralinio meno ir paveldo simpoziumas „Versmės“ – ypatingas ir intensyvus

versmes2Birželio 18 d. uždarytas jau tapęs tradiciniu sakralinio meno ir paveldo simpoziumas „Versmės“. Tai ketvirtasis savaitės trukmės renginys, 2019 m. pradėtas Žemalėje, kitais metais tęstas Židikuose, dar kitais –Viekšniuose, o šiemet – Ukrinuose.

Bažnyčioje, bibliotekoje, Kultūros namuose ir kitose erdvėse klausyta paskaitų sakralinio meno temomis, kai kurios transliuotos tiesiogiai socialinio facebook tinklo „Mažeikių krašto kultūros paveldas“ puslapyje, diskutuota religiniais ir kultūros paveldo klausimais, pinti atlaidų vainikai, gilintasi į maldos namų puošybos subtilybes. Pristatytos parodos, vyko įvairios kūrybinės dirbtuvės, koncertai.

Šių metų „Versmių“ vasaros veiklų rezultatai bus apibendrinti Europos paveldo dienoms skirtuose renginiuose rugsėjo mėnesį.

 

Pirmoji diena – šv. Antanui

Birželio 12-oji, pirmoji sakralinio meno ir paveldo simpoziumo „Versmės“ diena, buvo skirta šv. Antanui. Ji pradėta ekskursija „Ukrinai. Praeitis ir dabartis“ su bibliotekininke Valda Muravjoviene po Ukrinus, susipažinta su vietove ir joje esančiomis lankytinomis vietomis.

Pavakarėje Ukrinų Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje vyko simpoziumo atidarymas. Parapijos klebonas kun. Dainoras Židackas skaitė paskaitą „Šv. Antano Paduviečio gyvenimas ir darbai“. Supažindino su šv. Antano Paduviečio gyvenimu, jo nuveiktais darbais, stebuklais.

Vienuolė, sesuo Kotryna Indrė Šurkutė OBS iš Kauno papasakojo apie šv. Antano Paduviečio vaizdavimą meno kūriniuose, demonstravo jų pavyzdžius.

Sakralinio meno ir paveldo simpoziumas ,,Versmės“ šiemet pradėtas muzika: po paskaitų susirinkusieji bažnyčioje klausėsi ansamblio ,,Trio Nantes“ koncertinės programos ,,Klausantis širdies...“ „Trio Nantes“ repertuare klasikinė muzika – gerai pažįstamos melodijos ir negirdėti, gaivaus skambesio kūriniai. Atliko Milda Baronaitė-Gudeikienė (sopranas), Julita Puidokė (fleita), Gabrielė Ašmontaitė-Bačkuvienė (arfa).

Antroji diena – intensyviausia

Birželio 13-oji, antroji sakralinio meno ir paveldo simpoziumo „Versmės“ diena, buvo intensyviausia: vyko žvakidžių restauravimo dirbtuvės, paskaita, diskusija, giedoti Žemaičių Kalvarijos kalnai.

Diena prasidėjo užsiėmimais Ukrinų kultūros namuose, kur veikė senųjų Ukrinų bažnyčios žvakidžių restauravimo dirbtuvės, jų vadovė – Prano Gudyno restauravimo centro restauratorė Ieva Fridrikaitė, kilusi iš Mažeikių, šiuo metu gyvenanti ir dirbanti Vilniuje.

Ukrinų bažnyčioje paskaitą ,,Dievas, Biblija, žmogus. Klausymosi antropologinė ir biblinė dimensijos“ skaitė VDU Katalikų teologijos fakulteto dekanas doc. dr. Benas Ulevičius.

Diskusijoje „Krikščioniškoji eschatologija tarp evangelikų liuteronų, katalikų ir stačiatikių“ dalyvavo trijų krikščioniškųjų konfesijų atstovai: Tirkšlių Kristaus Karaliaus parapijos klebonas dr. Petras Smilgys, Mažeikių evangelikų liuteronų parapijos kunigas Saulius Varanavičius, Mažeikių Dievo Motinos dangun ėmimo cerkvės klebonas kun. Antanas Vainutis, moderatorius – Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto lektorius dr. Valdas Kilpys.

Vakare giedoti Žemaičių Kalvarijos kalnai už tremtinius ir politinius kalinius su dviejų bažnyčių chorais: Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės (vadovas Vidmantas Budreckis) ir Mažeikių Švč. Jėzaus Širdies (vadovė Julė Draudikienė).

Trečioji diena – dėmesys ikonografijai, paveldosaugai ir tremtiniams

Birželio 14-ąją, kai Lietuvoje buvo minima Gedulo ir vilties diena, dėmesys skirtas Ukrinų Šv. Antano Paduviečio bažnyčios istorijai, ikonografijai, kultūros paveldui ir konsultacijoms, prisiminta tremties istorija, melstasi už tremtinius ir politinius kalinius.

Menotyrininkė dr. Jurgita Kristina Pačkauskienė simpoziumo dalyviams parodė Ukrinų bažnyčios zakristijos sandėliuke rastus bažnytinius daiktus, kurie turi istorinę vertę ir juos būtina išsaugoti.  

Paskaitą „Ukrinų Šv. Antano Paduviečio bažnyčios altorių ikonografija“ pristatė iš Ukrinų kilusi menotyrininkė Kristina Daubarytė-Skučienė.

Ukrinų kultūros namuose Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Telšių-Tauragės teritorinio skyriaus veiklą ir prioritetus pristatė ir į dalyvių klausimus atsakė šio skyriaus vedėja Aurelija Ričkuvienė su savo komanda.

Minint Gedulo ir vilties dieną, atidaryta fotografijų paroda ,,Lietuviški kryžiai Sibire“, kurią pristatė mažeikiškis, bendrijos ,,Lemtis“ narys, teleoperatorius, fotografas, keliautojas, ekspedicijų į tremtinių vietas Sibire organizatorius ir vadovas Gintautas Alekna.

Vakare Ukrinų bažnyčioje aukotos šv. Mišios už tremtinius ir politinius kalinius.

Ketvirtoji diena – vainikai atlaidams, Ukrinų akmenorius

Birželio 15-ąją, ketvirtąją sakralinio meno ir paveldo simpoziumo „Versmės“ dieną, Ukrinai sujudo iš pat ryto: vyko atlaidų vainikų pynimo dirbtuvės, paskaita apie bažnyčių puošybą, prisimintas Ukrinų akmens meistras.

Į Ukrinuose gyvenusio ir kūrusio garsiojo akmens meistro Stepono Gailevičiaus koplytstulpį įkelta šv. Florijono skulptūra, kurią pagal Mažeikių muziejuje saugomą originalą padarė ir pats į vietą įkėlė medžio meistras, tautodailininkas Alfonsas Bendikas.

Atlaidų vainikų pynimo dirbtuvėse su pievėniške Jadvyga Alšauskiene nupintais vainikais Šv. Antano Paduviečio atlaidams papuošta Ukrinų bažnyčia.

Paskaitoje-seminare „Kasdieninė ir šventinė bažnyčių puošyba“ bažnyčių prižiūrėtojams, floristams ir kitiems, besidomintiems šia tema, telšiškė floristė Birutė Lekavičiūtė, puošianti daugelį bažnytinių, asmeninių švenčių ir masinių renginių, pasakojo apie bažnyčių puošimo tradicijas, dalijosi sukaupta patirtimi bei profesionaliais patarimais, atsakė į dalyvių klausimus.

Istorikas Povilas Šverebas skaitė paskaitą „Akmenorius Steponas Gailevičius ir profesorius Alfredas Širmulis“, po jos drauge su lektoriumi pasivaikščiota po Ukrinų kapines, apžiūrėti jose esantys skulptoriaus kūriniai.

Penktoji diena – išvyka ir paskaitos

Birželio 16-oji, penktoji simpoziumo diena, skirta evangelikų liuteronų antkapinių paminklų statymo tradicijoms, vargonų istorijai, Ukrinų bažnyčios tyrimams.

Po pietų surengta išvyka į Mažųjų Dapšių evangelikų liuteronų kapines. Vėliau Ukrinų bažnyčioje dr. Girėnas Povilionis skaitė paskaitą ,,Mažeikių dekanato bažnyčių vargonai“, o nuotoliniu būdu buvo galima klausytis architektės restauratorės N. Šarkauskaitės-Šimkuvienės paskaitos „Ukrinų Šv. Antano Paduviečio bažnyčios polichrominiai tyrimai. Vakare parapijos klebonas kun. D. Židackas aukojo šv. Mišias.


Šeštoji diena – edukaciniai užsiėmimai ir paskaita

„Šeštadienis. Šeštoji diena su „Versmėmis“. Lietus atgaivino nuo sausros pailsusią žemę. Bus daug žalumo, šviežumo ir naujų sumanymų... Su ta vasariška gaiva į edukacinį užsiėmimą rinkosi miestelio vaikai su tėveliais. Nuo pat ryto kultūros centre šurmulys. Atėjusiuosius šiandien globojo Mažeikių dailės mokyklos mokytoja dailininkė, tekstilininkė Giedrė Bernotavičienė ir Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos tikybos mokytoja Jurgita Paulauskaitė.

Kol vaikų darbeliai šildėsi prieš lempą (nes saulės nebuvo), klausėmės menotyrininkės dr. Jurgitos Kristinos Pačkauskienės pasakojimo apie stačiatikių ir sentikių laidojimo tradicijas ir antkapinius paminklus. Po paskaitos Jurgita Kristina pasidžiaugė netikėtais radiniais bažnyčios zakristijos sandėliuke – 1827 m. Ukrinų bažnyčios vizitacijų knyga lenkų kalba ir lietuviškais tarpukario Ukrinų bažnyčios vizitacijų protokolais. Dar daug neįmintų mįslių, kurios laukia istorikų, kraštotyrininkų, entuziastų dėmesio...“, – mintimis socialiniame tinkle apie šeštąją dieną su „Versmėmis“ dalinosi šių renginių sumanytoja ir organizatorė, Mažeikių r. savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Rūta Končiutė-Mačiulienė.

Septintoji diena – atlaidai

Birželio 18 d. baigėsi visą savaitę Ukrinuose vykę sakralinio meno ir paveldo simpoziumo „Versmės“ vasaros renginiai. Paskutinę dieną dalyvius sukvietė tituliniai Šv. Antano Paduviečio atlaidai. Padėkota simpoziumo iniciatoriams, organizatoriams, rėmėjams, menininkams ir mokslininkams, įvairių užsiėmimų vedėjams, bendruomenei bei visiems dalyvavusiesiems, vyko koncertas.

Prieš Šv. Antano Paduviečio atlaidų šv. Mišias klebonas kun. D. Židackas pašventino šv. Florijono skulptūrą, grįžusią į S. Gailevičiaus koplytstulpį. Ją pagal Mažeikių muziejuje saugomą originalą padarė medžio meistras, tautodailininkas Alfonsas Bendikas.

Atlaidų šv. Mišias aukojo svečias iš Telšių, kun. Donatas Litvinas.

Po šv. Mišių vyko sakralinės muzikos koncertas „Versmių aidai“. Jį dovanojo Mažeikių kultūros centro mišrus choras „Draugystė“ (vadovas Ričardas Grušas), instrumentinis duetas „Dvi Ingos“ (Inga Grušaitė ir Inga Buivydienė).

Intensyvios ir įdomios

Šių metų ,,Versmės“ buvo ypatingai intensyvios ir įdomios. Įdomios ir lankytojams, ir organizatoriams. Renginių ciklo sėkmę lėmė vietos bendruomenės domėjimasis savo krašto istorija, paveldu, jų noras puoselėti tradicijas, aktyvus dalyvavimas visose veiklose“, – Budas.lt sakė renginio siela R. Končiutė-Mačiulienė. Pasak jos, lektoriai ir visų užsiėmimų vadovai buvo puikiai pasiruošę, savo žiniomis, patirtimi ir charizma žavėjo klausytojus.

Didelis susidomėjimas

„Paskaitos buvo transliuojamos tiesiogiai. Matome, kiek žmonių jas stebėjo, kiek žiūrovų peržiūrėjo įrašus. Skaičiai džiugina. Matome, kad tokio pobūdžio veiklos yra reikalingos. Vien ekumeninė diskusija tarp trijų krikščioniškųjų konfesijų dvasininkų per pirmas dvi dienas gerokai perkopė 1 tūkstantį. Daugybės gražių atsiliepimų sulaukė floristės Birutės Lekavičiūtės paskaita apie bažnyčių puošybą. Ukriniškiai didžiuojasi iš čia kilusia menotyrininke Kristina Daubaryte-Skučiene, jos paskaitoje buvo gražus būrys vietos gyventojų, o paskaitą peržiūrėjo gerokai per 500 žmonių. Dar ir dabar tebegaunu žinučių, skambučių su padėkomis už galimybę paskaitas stebėti nuotoliniu būdu“, – renginio populiarumu džiaugėsi jo iniciatorė R. Končiutė-Mačiulienė.

Garsas apie ,,Versmes“ šiemet gana plačiai pasklido po Lietuvą. Tam, anot R. Končiutės-Mačiulienės, daug įtakos turėjo ir žinomi lektoriai, ir reklamos gausa, ypač veiksminga buvo Marijos radijo skleista reklama: „Į užsiėmimus atvažiuodavo sakralinio meno ir paveldo mylėtojai ne tik iš Mažeikių, bet ir iš aplinkinių rajonų, o, svarbiausia, kad patys ukriniškiai buvo aktyvūs ir žingeidūs.

Pasidžiaugiu akademinės bendruomenės, menininkų, restauratorių požiūriu į ,,Versmes“. Jos pasidarė žinomesnės, tad nėra sudėtinga pasikviesti geriausiai vieną ar kitą sritį išmanančius žmones“.

Nauji atradimai ir potyriai

R. Končiutės-Mačiulienės teigimu, Ukrinų bendruomenė džiaugiasi nauja Šv. Florijono skulptūra, atrastomis vyskupų vizitacijos knygomis, kurias Ukrinų parapijos klebonas D. Židackas netrukus perduos suskaitmeninti.

Daug jautrių akimirkų patirta pinant atlaidų vainikus, juos iki vėlumos kabinant bažnyčioje. Ukrinų bažnyčios antrame aukšte pradėta kurti sakralinio meno ekspozicija.

Darbštūs ir veiklūs žmonės

„Man, kaip renginio iniciatorei, šiemet buvo lengva dirbti, nes susiformavo itin veikli, darbšti ir organizuota vietos žmonių komanda: Ukrinų parapijos klebonas Dainoras Židackas, kuriam ,,Versmės“ jau antrosios (prieš dvejus metus jos vyko kitoje jo aptarnaujamoje bažnyčioje, Židikuose), Ukrinų bendruomenės pirmininkė Vilma Vžesniauskienė, bibliotekininkė Valda Muravjovienė, kultūrinės veiklos organizatorė Jūratė Šiaulienė, ukriniškės Jelena Kryževičienė, Vida Nicienė, Aušra Petrošienė iš Kražiškių kaimo, Ukrinų bažnyčios pročkelė Aleksandra Kesminienė, zakristijonas Kazys Malakauskas. Stipri, intelektuali, vieninga bendruomenė dirba kryptingai, nuosekliai. Jų pačių iniciatyva bažnyčioje kuriama ekspozicija, jų lėšomis įrengtos ekspozicinės lentynos, jų pageidavimu padaryta Šv. Florijono skulptūrinė kompozicija, vainikų pynimas taip pat buvo jų pačių sumanymas. Visą savaitę maloniai stebino ukriniškių svetingumas ir nuoširdus rūpestis svečiais“, – gražių žodžių apie „Versmių“ talkininkus negailėjo R. Končiutė-Mačiulienė.

Baigiamieji renginiai

„Vasaros ,,Versmės“ baigėsi, tačiau jų rezultatus išvysime rugsėjo 10 ir 17 dienomis, minint Europos paveldo dienas. Bus šventinama senojo medinio Bugenių koplytstulpio kopija, dalyvausime karpinių kūrybinėse dirbtuvėse, naujų leidinių su dailininkių Rūtos Kučinskaitės ir Agnės Juškaitės kūrybos darbais pristatyme, ruošiamės paskaitoms, koncertui. Laukiame Jono ir Sigito Strazdauskų fotografijų parodos, kuri vėliau, tradiciškai bus padovanota Mažeikių muziejui. Pasibaigus visam ciklui, bus galima kalbėti apie galutinius rezultatus ir vertinti, ar tikslus pasiekėme“, – sakė paveldosaugininkė R. Končiutė-Mačiulienė.

Ukriniškių žvilgsniu

„Labai džiaugiamės, kad šiais metais sakralinio meno ir paveldo simpoziumas „Versmės“ vyko Ukrinuose. Tai puiki galimybė giliau pažinti meno vertybes, esančias Ukrinų šv. Antano Paduviečio bažnyčioje, pabendrauti su lektoriais, istorikais, menotyrininkais, menininkais, dalyvauti edukacijose ir parodose, pajusti tradicijos galią giedant Žemaičių Kalvarijos kalnus, dedant mirtų šakelę prie šakelės bažnyčiai puošti, dalyvaujant šv. Antano atlaiduose“, – tikina Mažeikių Henriko Nagio viešosios bibliotekos Ukrinų filialo bibliotekininkė Valda Muravjovienė.

Šaltiniai: mazeikiai.lt, Mažeikių krašto kultūros paveldas facebook

Birutės Šneideraitienės, mazeikiai.lt, Mažeikių krašto kultūros paveldo archyvo nuotr.

Daugiau nuotraukų: https://www.facebook.com/Budas.ltredakcija/photos/pcb.6452139964843564/6452125011511726/

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode